Κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια των Ορθοδόξων αποτελούν ένα σημαντικό εορταστικό γεγονός για ολόκληρη την κοινωνία στην Αλβανία, σε μεγάλες πόλεις και χωριά, στην Πρωτεύουσα τα Τίρανα, τα κέντρα των Μητροπόλεων και ειδικά τα λιμάνια της χώρας όπως το Δυρράχιο, η Αυλώνα και οι Άγιοι Σαράντα.Είναι αυτή η ακτινοβολία της χαράς και της ομορφιάς των Ορθοδόξων πανηγυριών, του μεγαλείου της πίστεως σε όλο το κοινωνικό περίγυρο, για το οποίο μιλάει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και προσλαμβάνει συγκεκριμένη διάσταση, τόσο το βράδυ της Ανάστασης όσο και στα Θεοφάνεια. Μετατρέπεται το πανηγύρι των Ορθοδόξων σε μια χαρούμενη γιορτή για όλη την κοινωνία, ακόμη και για οικογένειες ή ομάδες που δεν ανήκουν στην Ορθοδοξία.

Και τούτο διότι με τον Αγιασμό των υδάτων, όπως έχει στο παρελθόν επισημάνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, η Ορθόδοξη Εκκλησία αγιάζει τα σύμπαντα της οικουμένης, αγιάζει την ουσία της ζωής διότι το υδάτινο στοιχείο είναι τόσο συνδεδεμένο με τη ζωή η οποία εν απουσία του παύει να υπήρχε.

Σήμερα λοιπόν όπως και την προηγούμενη οι Ορθόδοξοι πιστοί γιόρτασαν με τη Θεία Λειτουργία τη Βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ως πράξη της δικής Του ταπείνωσης για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος.

Πέραν των άλλων ο Μεγάλος Αγιασμός που ακολούθησε απετέλεσε ακόμη μια ευκαιρία ώστε εκατοντάδες Ορθόδοξοι της πρωτεύουσας της Αλβανίας να κατακλείσουν όλο το τετράγωνο γύρω απ’ το Ναό και να δώσουν ακόμη μια φορά τη δυναμική τους παρουσία στο κέντρο της μεγαλούπολης, να αγιαστούν και να πάρουν αγιασμό για τις οικογένειες τους.

Στο Δυρράχιο, το σημαντικότερο λιμάνι της Αλβανίας μετά τη Θεία Λειτουργία και τις ακολουθίες στο Ναό, οι πιστοί εν πομπή μετέβησαν στην προβλήτα του λιμανιού όπου κι έγινε η ρίψη του Σταυρού στα νερά της Αδριατικής.

από ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.