Θεοφάνεια 2018-Μητρόπολη Κορίνθου

Την 6η Ιανουαρίου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τα Άγια Θεοφάνεια, όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος θα πραγματοποιηθεί η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, στον Ι. Καθεδρικό Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου, όπου και θα τεθεί σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, προερχομένη από την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Στην συνέχεια θα τελεσθεί ο Μεγάλος Αγιασμός, ενώ περί την 11.00 π.μ. θα ξεκινήσει η Λιτανευτική πομπή για τον «Φλοίσβο», όπου και θα πραγματοποιηθεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα και ο Αγιασμός των Υδάτων.

Η συμμετοχή των πιστών Χριστιανών τόσο στην Θ. Λειτουργία όσο και στον Αγιασμό των Υδάτων θα αποδώσει την δοξολογία στον εν Τριάδι φανερωθέντα εν Ιορδάνη Θεό, ως και τιμή στον Άγιο Ιεράρχη της Εκκλησίας μας ,ο οποίος και συνέταξε τις Ευχές του Μ. Αγιασμού, αλλά και αγιασμό και ευλογία στους ιδίους και στους οικείους τους.

Θεοφάνεια 2018 με την παρουσία της Τίμιας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου στην Κόρινθο

Τα Αγία Θεοφάνεια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού. Η ιστορία της βάπτισης έχει ως εξής: Μετά από θεία εντολή ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό όπου κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάσθηκε κάποια ημέρα ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτισθεί.

Ο Ιωάννης, αν και το Άγιο Πνεύμα τον είχε πληροφορήσει ποιος ήταν εκείνος που του ζητούσε να βαπτισθεί, στην αρχή αρνείται να τον βαπτίσει ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον. Ο Ιησούς όμως του εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και τον έπεισε να τον βαπτίσει.

Και τότε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών διαδραματίσθηκε μία μοναδική και μεγαλειώδης σκηνή, όταν με την μορφή ενός περιστεριού κατήλθε το Άγιο Πνεύμα και κάθισε επάνω στο βαπτιζόμενο Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούσθηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού η οποία έλεγε:

«Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» («Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου»).

Από τότε και το Βάπτισμα των χριστιανών, δεν είναι «εν ύδατι», όπως το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω». Ο Κύριος με το να βαπτιστεί αγίασε το νερό, το έκανε νερό αγιασμού και συμφιλίωσης με το Θεό. Έτσι η Βάπτιση του Κυρίου άνοιξε τη θύρα του Μυστηρίου του Βαπτίσματος.

Με την καθαρτική χάρη του αγίου Βαπτίσματος ο παλαιός αμαρτωλός άνθρωπος ανακαινίζεται και με την τήρηση των θείων εντολών γίνεται κληρονόμος της βασιλείας των ουρανών.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.