Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, ώστε να παραδοθεί «το συντομότερο δυνατό» στους επισκέπτες, σύμφωνα με τον επαρχιακό διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού Τραπεζούντας Μουσταφά Ασάν.

Το έργο, όπως είπε στο Anadolu, πλέον είναι ολοκληρωμένο κατά 80%.
Σύμφωνα με το pontosnews.gr, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό τουρκικά μέσα έδιναν την 1η Ιουλίου ως ημέρα ανοίγματος, ο Μουσταφά Ασάν απέφυγε να πει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το μοναστήρι, ένας από τους πιο σημαντικούς πόλους έλξης θρησκευτικού τουρισμού, έκλεισε το 2015 λόγω του κινδύνου που προκαλούν οι πτώσεις βράχων από το κοντινό βουνό. Μετά την ολοκλήρωση του 70% των εργασιών, το μοναστήρι άνοιξε για το κοινό πέρυσι και τώρα οι υπόλοιπες εργασίες αναστήλωσης πλησιάζουν στο τέλος τους. Ωστόσο, το μνημείο έκλεισε εκ νέου το χειμώνα, για την τρίτη και τελευταία φάση που είναι σε εξέλιξη και προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο. «Περιλαμβάνεται η αναστήλωση παλαιών κατασκευών, η αποκατάσταση και η τεκμηρίωση στην κύρια εκκλησία και η στερέωση των υπόλοιπων βράχων στην πλαγιά, με τους βιομηχανικούς ορειβάτες θα δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς», ανέφερε ο Ασάν.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, στο μνημείο εργάζονται περίπου 70 άτομα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πέντε μηχανικοί και τριάντα βιομηχανικοί ορειβάτες. «Η Σουμελά είναι πολύ σημαντική για το υπουργείο μας. Στόχος είναι να αφήσουμε μια μόνιμη κληρονομιά στην πόλη, στην περιφέρεια, στη χώρα. Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση, γιατί το να συντηρήσεις κάτι είναι εξίσου δύσκολο με το να το δημιουργήσεις», κατέληξε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.