Σχετικά με το έργο, ο συγγραφέας και υπεύθυνος της Θεατρικής Ομάδας κ. Γεώργιος Καλογεράκης αναφέρει τα εξής: «Η Θεατρική Ομάδα αναδύθηκε σταδιακά μέσα από τη Σύναξη Νέων και Φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με πρωτοβουλία κάποιων μελών της τελευταίας τα έτη 2001-2002. Υιοθέτησε δε ανεπιφύλαχτα όλους τους στόχους και τα οράματα της Σύναξης, κυρίως δε αυτό της κοινωνίας προσώπων. Χρόνια τώρα προσπαθήσαμε και πάντα προσπαθούμε να τα πάμε παραπέρα.

Η φετινή μας εικαστική πρόταση αφορά ένα μεγάλο Άγιο της Ορθοδοξίας μας, τον «Αϊ-Δημήτρη», κατά τη λαϊκή έκφραση, που αποτελεί ένα από τα ανεξίτηλα σύμβολα όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού.
Το ίδιο το έργο αποτελεί κι ένα χαιρετισμό στην αγαπημένη μας Μακεδονία, που τυχαίνει επίκαιρη και στις μέρες μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι Κρητικοί πρωτοστάτησαν και στον Μακεδονικό Αγώνα.

Η δε παρουσίαση της ζωής και του μαρτυρικού τέλους του Αγίου Δημητρίου, καταθέτει τον δικό της προβληματισμό. Δείχνουμε ανάγλυφα τη φοβερή ομοιότητα της σήψης και την παρακμής της υστερορωμαϊκής εποχής, με τη δική μας.
Μας αντιπαραθέτει τον κόσμο της βίας, της συσσώρευσης πλούτου και της έκλυσης των ηθών που αντιπροσώπευε η Ρώμη με την ηθική και συγκρατημένη επιλογή του Χριστιανισμού, που έφτανε μέχρι την υπέρτατη θυσία. Και αυτή η αντιπαραβολή, που τυχαίνει να είναι τραγικά σύγχρονη, μας δίνει και την ευθύνη της επιλογής μας.

Ακόμα μια φορά καταθέτουμε το πνευματικό-καλλιτεχνικό μας δημιούργημα στην κρίση των θεατών, θέλοντας να πιστεύουμε ότι ακόμα μια φορά θα φύγουν απ’ το χώρο της παράστασης ικανοποιημένοι, πλουσιότεροι πνευματικά και συγκινημένοι.
Η όλη προσπάθεια τελεί, όπως πάντοτε, υπό την αιγίδα, την ευχή και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, τον οποίον και ευχαριστούμε από καρδιάς για την αμέριστη πατρική στήριξη στις δραστηριότητές μας».

Συντελεστές του Θεατρικού Έργου «Αϊ – Δημήτρης»

Σκηνοθεσία – Χορογραφίες: Αποστόλης Κουγιτάκης
Σκηνικά: Γιάννης Τσάβαλος
Κοστούμια – Εξαρτύσεις – Μουσική Επιμέλεια: Γιώργης Καλογεράκης
Φωτογραφίες: Ευαγγελία Βαβουράκη – Γιώργος Βαβουράκης
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργης Αποκορωνιωτάκης
Ραφή Κοστουμιών: Άρτεμις Ανδρεδάκη – Άννα Σπυριδάκη-Μυρθιανού
Σιδηροκατασκευές: Βαγγέλης Σταυρουλάκης
Οργανωτική Ευθύνη: Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Νικηφόρος

Διανομή Ρόλων

Αϊ-Δημήτρης: Αργύρης Νιπυράκης
Αύγουστος Διοκλητιανός: Νεκτάριος Μυρθιανός
Γαλέριος Μαξιμιανός: Αποστόλης Κουγιτάκης
Λυαίος: Παναγιώτης Πουλής
Νέστορας: Μανόλης-Μιχάλης Τζωρτζινάκης
Στρατάρχες: Γιώργης Αποκορωνιωτάκης, Στάθης Γαγάνης, Μάρκος Πελαντάκης
Στραθιώτες: Γιώργης Λελεδάκης, Γιώργης Τριπολιτάκης
Μανδάτορας: Ανδρέας Αποκορωνιωτάκης
Λούπος: Νεκτάριος Μυρθιανός
Χορεύτρια: Εμμανουέλα Πιπεράκη
Μονομάχοι: Μάρκος Μαναράκης, Μανόλης Μυρθιανός, Νεκτάριος Μυρθιανός, Λουκάς Παπαδόπουλος
Μαθητές: Μαρία Ανδρεδάκη, Γιάννης Ανδρεδάκης, Στέλιος Λελεδάκης, Γιώργης Μυρθιανός, Νίκος Μυρθιανός, Αμαριλλίς Τσουπάκη, Ελλήνοας Τσουπάκης
Χορός: Μαρία Αποστολάκη-Τζωρτζινάκη, Ειρήνη Γρηγοράκη, Μαριάννα Κουγιτάκη, Μαίρη Κουδουμνάκη, Ειρήνη Λογιάκη, Εμμανουέλα Πιπεράκη
Σαλονίκη: Ειρήνη Λογιάκη
Μέγας Αλέξανδρος: Γιάννης Τσάβαλος

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.