Την Κυριακή μετά των Φώτων, 12 Ιανουαρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία προέστη της Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Λαγυνών, πλαισιούμενος από εφημέριους Ιερείς και Διακόνους.

Τον Κυριακάτικο Θείο Λόγο διακόνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νικόδημος Σκρέττας, Ιεροκήρυκας της καθ΄ημάς Μητροπόλεως και Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., οποίος και ομίλησε περί των Μεγάλων Εορτών της περιόδου που προηγήθηκε και της σημερινής ακουσθήσας Ευαγγελικής Περικοπής σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με την σημερινή Κυριακή, κλείνει ο μεγάλος κύκλος όλων των Δεσποτικών Εορτών της περιόδου του «Πάσχα του Χειμώνα», όπως λέγεται από την τυπική διάταξη της Αγίας μας Εκκλησίας. Μέσα σε αυτό τον κύκλο, ζούμε και βιώνουμε, την Σάρκωση και την Κένωση του Κυρίου μας, την Κατάβαση και την Συγκατάβαση του Θεού, την Κάθοδο του Υιού και Λόγου, την πρόσληψη της ανθρωπίνης φύσεως για τον Αγιασμό και την Λύτρωση του καθενός. Παράλληλα, αυτή η Κατάβαση σημαίνει και την Ανάβαση του ανθρώπου, την Ύψωση και την Θέοση, της πεσμένης εξαιτίας της αμαρτίας φύσεως του. Ο Κύριος βαπτίζεται στον Ιορδάνη ποταμό και η Αγία Τριάδα φανερώνεται. Το Βάπτισμα του Χριστού, είναι το Φώτισμα και την Αναγέννηση του ανθρώπου».

«Η ζωή του Χριστού, είναι η ζωή του Φωτός και ο τρόπος που μετέχει κανείς σ’ αυτό το Φως, είναι η Μετάνοια και ο συγκλονιστικός τρόπος του Κηρύγματος του Τιμίου Προδρόμου και του Κυρίου μας».

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην σημασία των νοημάτων των εορτών που σκοπό έχουν να μας αναγεννήσουν ψυχικά και να μας δώσουν την ζωή και ζωντάνια, ενώ μίλησε και περί της Μετανοίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Η Μετάνοια είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψεως και ζωής για τον καθένα. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε και να έχουμε ως κέντρο της ζωής μας, τον Θεό και τον Λόγο του Ευαγγελίου. Να ζούμε κατά Θεόν και κατά Χριστόν διότι μόνο μέσα από αυτή την ζωή, καταξιωνόμαστε υπαρξιακά και οντολογικά», ενώ καταλήγοντας την σύντομη προσλαλιά του, ευχήθηκε καταλλήλως και επίκαιρα προς το παριστάμενο εκκλησίασμα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.