ΛΑΡΙΣΑ ΝΕΑ: Δύσκολες στιγμές περνούν και οι κάτοικοι της Λάρισας και των γύρω περιοχών, με το «φούσκωμα» και την υπερχείλιση του Πηνειού σε διάφορα σημεία του.

Από χθες το βράδυ, οι τοπικές αρχές δίνουν αγώνα στο Φράγμα Γυρτώνης για να αποσυμφορήσουν τον ποταμό, ωστόσο ο κίνδυνος για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα είναι μεγάλος και η νύχτα προβλέπεται δύσκολη.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη Γιάννουλη και τον Άγιο Θωμά, μήνυμα για να απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους, κινούμενοι προς το Αλκαζάρ και το κέντρο της Λάρισας, εστάλη λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στους κατοίκους της συνοικίας Ιπποκράτης.

«Αν βρίσκεστε στη συνοικία Ιπποκράτη Λάρισας απομακρυνθείτε προς Αλκαζάρ & Κέντρο Πόλης λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα.

Στην περιοχή επιχειρούν συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο για λόγους ασφαλείας οι κάτοικοι θα πρέπει να απομακρυνθούν προληπτικά προς ασφαλέστερα σημεία.

Ώρες αγωνίας βιώνουν από το πρωί οι κάτοικοι στον Αμπελώνα της Λάρισας, καθώς τα νερά του Πηνειού ολοένα και πλησιάζουν την κωμόπολη με τους περισσότερους από 6 χιλιάδες κατοίκους.

Ήδη μεγάλο χιλιομετρικό μέτωπο με καλλιέργειες έχει καλυφθεί από το νερό, η στάθμη του οποίου ανεβαίνει συνεχώς. Από το πρωί έχει σταλεί μήνυμα 112 στους κατοίκους του Αμπελώνα και του Βρυότοπου προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Θάνος Κουτσούκης πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και κάτοικος του Αμπελώνα, η νύχτα θα είναι μεγάλη καθώς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τον όγκο του νερού, που θα πλήξει την κωμόπολη.

«Το φαινόμενο βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη στον Αμπελώνα, όπως και σε όλες τις περιοχές της Λάρισας που είναι κοντά στον Πηνειό. Από εδώ είναι ακόμα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου το νερό, ενώ μαθαίνω πως τώρα βρίσκεται στην Φαλάνη που έχει αρχίσει να δημιουργεί τα πρώτα προβλήματα. Μαθαίνω πως στη Φαλάνη έχει περάσει στο γήπεδο και στο σημείο, όπου βρίσκονται τα σχολεία της. Δεν μιλάμε για μικρές περιοχές στον Αμπελώνα ζουν πάνω από 6χιλ άνθρωποι, ενώ δίπλα στον Βρυότοπο τουλάχιστον 4χιλ. Δυστυχώς υπάρχει κόσμος που αρνείται να φύγει από την περιοχή κυρίως ηλικιωμένοι και καλό είναι τα παιδιά τους να κοιτάξουν πως θα τους πάρουν από εδώ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, που από το πρωί βρίσκεται σε περιοδεία παρακολουθώντας το φαινόμενο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον όγκο του νερού που φτάνει στον Πηνειό από την πλημμυρισμένη Καρδίτσα και τα Τρίκαλα: «Το βράδυ δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, η αγωνία είναι μεγάλη. Βάζουμε παντού σακιά με άμμο, όπου μπορούμε πόρτες, παράθυρα τα σφραγίζουμε με μονωτικές ταινίες. Δεν έχουμε πληροφόρηση για το πόσο νερό έρχεται από Καρδίτσα, Τρίκαλα αυτό είναι το θέμα, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Το βράδυ θα είναι γεμάτο αγωνία, όμως ο περισσότερος κόσμος πρέπει να απομακρυνθεί γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

Όπως εξηγεί κι ο ίδιος το ανάχωμα του Πηνειού έχει σπάσει πλέον σε δυο σημεία: Ένα από την πλευρά του Αμπελώνα και ένα στο ύψος της Φαλάνης, που βρίσκεται σε άλλο σημείο του ποταμιού.

Δήμος Λαρισαίων: «Άγνωστο πώς θα εξελιχθούν τα πράματα»

«Τα νερά που έρχονται από τα Τρίκαλα είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα από εδώ και πέρα» λέει ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων, σε δήλωσή του σε βίντεο στο Facebook.

Ώρες αγωνίας για τη Λάρισα

Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που έδειξε τα δόντια της στη Θεσσαλία δεν άφησε ανέγκιχτη τη Λάρισα με τον Πηνειό να υπερχειλίζει. Πολλές συνοικίες πλημμύρισαν ενώ λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι ήχησε το 112 για τους κατοίκους της συνοικίας του Αγίου Θωμά, όπου παρουσιάζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν ότι πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή ενώ λίγο νωρίτερα αντίστοιχο μήνυμα εστάλη για τους κατοίκους της Γιάννουλης και των Εργατικών Κατοικιών,

Όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές καλούνται σύμφωνα με το μήνυμα που εστάλη στις 12:59 το μεσημέρι της Παρασκευής, να εκκενώσουν προς Τύρναβο και κέντρο της Λάρισας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.