Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου λειτούργησε χθες Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση, 26 Δεκεμβρίου 2021, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Κορίνθου & Λουτρακίου Αιδεσ. π. Παναγιώτη Μαυραγάνη, τους Πρωτ/ρους π. Γρηγόριο Θεοδώρου & π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τους Ιεροδιακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Γεράσιμο Λάμπο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο επισημαίνοντας ότι δι’ Αυτής ο τέλειος Θεός έλαβε σάρκα και οστά και έγινε και τέλειος Άνθρωπος. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην εκπλήρωση των προφητειών, που αναφέρονται στα γεγονότα της Γέννησης του Κυρίου μας και συγκεκριμένα στις προφητείες του Ησαΐα, όπου 800 χρόνια π.Χ. προφήτευσε την εκ Παρθένου γέννηση του Ιησού, σαν να ήταν παρών, «ἰδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἕξει, καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ ᾿Εμμανουήλ·» (Ησ. Ζ΄,14). Η προφητεία αυτή δεν σταματά εκεί αλλά συνεχίζει με το «μεθ᾿ ἡμῶν ὁ Θεός. γνῶτε ἔθνη καὶ ἡττᾶσθε, ἐπακούσατε ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς, ἰσχυκότες ἡττᾶσθε· ἐὰν γὰρ πάλιν ἰσχύσητε, πάλιν ἡττηθήσεσθε. καὶ ἣν ἂν βουλεύσησθε βουλήν, διασκεδάσει Κύριος, καὶ λόγον ὃν ἂν εἴπητε, οὐ μὴ ἐμμείνῃ ἐν ὑμῖν, ὅτι μεθ᾿ ἡμῶν ὁ Θεός.» (Ησ. Η΄,8-10).

Ο Θεός είναι μαζί μας, αυτές οι προφητείες είναι «δυνατές» και νοηματοδοτούν την ζωή μας. Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να βλάψει είτε με λόγια είτε με έργα την Εκκλησία του Χριστού γιατί ακριβώς ο Θεός είναι μαζί μας. Εάν κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε εμείς με τον Θεό αλλά ο Θεός είναι μαζί μ’ εμάς τότε θα καταστούμε πραγματικά ισχυροί. Ο Θεός είναι μαζί μας γιατί μας αγαπά. Το αν μπορούμε κι εμείς να είμαστε μαζί με τον Θεό μας το απαντά ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης: «Ἡμεῖς ἀγαπῶμεν αὐτόν, ὅτι αὐτὸς πρῶτος ἠγάπησεν ἡμᾶς.» (Α΄ Ιω. δ΄, 19). Τον αγαπάμε εκ του αποτελέσματος της αγάπης Του. Η δική μας αγάπη υπάρχει αλλά δεν είναι ανιδιοτελής γιατί πρώτα Αυτός μας αγάπησε. Τώρα που ο Θεός ενανθρώπησε δεν μας μένει τίποτα άλλο παρά μόνο να ακολουθούμε τα βήματα του Χριστού, που έγινε Άνθρωπος, για να γίνουμε κι εμείς κατά χάριν «θεοί».

Ολοκληρώνοντας, ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε στους Πιστούς, η κατά χάριν θέωση να γίνη στόχος και πεποίθηση μας διατρανώνοντας το γεγονός «ὅτι μεθ᾿ ἡμῶν ὁ Θεός» προσθέτοντας ακόμα «Εἰ ὁ Θεὸς μεθ’ ἡμῶν οὐδεὶς καθ’ ἡμῶν».

Στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ομιλήσας στους αδελφούς και προσκυνητές της Ι. Μονής επικαίρως.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.