Ανάμεσά τους ήταν παιδιά και ενήλικες που ήθελαν να βοηθήσουν τους ιερείς στην υπηρεσία τους. Συγκεντρωμένοι από διάφορες ενορίες, διαφορετικών ηλικιών, με διαφορετική μόρφωση και επαγγέλματα, αλλά όλοι ενωμένοι από την Ορθόδοξη πίστη και συνιστώνται από τους ιερείς της ενορίας τους, περισσότεροι από σαράντα άνθρωποι ενώθηκαν σε κοινή προσευχή στον Παντοδύναμο Θεό και ύμνησαν μαζί τον Κύριο και τη Μητέρα του. η Παναγία.

Την Κυριακή 25 Ιουνίου, 3η Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, στον μητροπολιτικό ναό «Αγ. «Κυριακή», τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και πραγματοποιήθηκε συνάντηση αναγνωστών, ψαλτών και καντηλοφόρων στη μητρόπολη Σόφιας. Με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Σόφιας και Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου διοργανώθηκε για τέταρτη φορά φέτος η πνευματική αυτή γιορτή για τους υποδιακόνους της Σόφιας.

Μερικοί από τους νεαρούς πιστούς σήμερα περιτομήθηκαν στον πρώτο βαθμό της εκκλησιαστικής διακονίας και ενώθηκαν με όσους είχαν ήδη λάβει το πνευματικό προνόμιο, συμμετέχοντας μαζί στην πανηγυρική, επισκοπική λειτουργία. Ανάμεσά τους ήταν παιδιά και ενήλικες που ήθελαν να βοηθήσουν τους ιερείς στην υπηρεσία τους. Συγκεντρωμένοι από διάφορες ενορίες, διαφορετικών ηλικιών, με διαφορετική μόρφωση και επαγγέλματα, αλλά όλοι ενωμένοι από την Ορθόδοξη πίστη και συνιστώνται από τους ιερείς της ενορίας τους, περισσότεροι από σαράντα άνθρωποι ενώθηκαν σε κοινή προσευχή στον Παντοδύναμο Θεό και ύμνησαν μαζί τον Κύριο και τη Μητέρα του. η Παναγία.

Κατά τη διάρκεια των ματς σήμερα ξυρίστηκαν οι ευσεβείς άνδρες Kolyu, Julian, Dimitar, Vladimir, Rosen, Stefan, Deyan, Damian, Yavor, Kaloyan, Nedyalko, Georgi-Alexander, Kiril και Krasimir.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Μπελογκράντσικ, Πρωτοφύλακας του Μητροπολίτη Σόφιας, Πολύκαρπος. Αρχιμανδρίτης Ευτιμίου, πνευματικός επόπτης της Μητρόπολης Σόφιας, σταυροφορικός μπάτλερ Νικολάι Γκεόργκιεφ, πρόεδρος της καθεδρικής εκκλησίας, σταυροφορικός μπάτλερ Kiril Popov, μπάτλερ Nikolai Tsurev, μπάτλερ Dilyan Tsvetkov, προϊστάμενος του ναού «St. πρ. Iliya», αρχιερέας Petar Slavov, αρχιερέας Krastin Apostolov, αρχιερέας Ivan Aidarov, ιερέας Nikola Chochev, καθώς και έξι διάκονοι με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αρχιδιάκονο Ivan Petkov, μεταξύ των οποίων ο Ιεροδιάκονος Βαρθολομαίος και ο Ιεροδιάκονος Πολύκαρπος.

Στην προσευχητική και εορταστική διάθεση των πιστών που γέμισαν τον καθεδρικό ναό συνέβαλαν οι υπέροχες εμφανίσεις της ανδρικής χορωδίας στο ναό, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Στογιάν Μαλίνοφ.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού αναγνώσματος, ο Επίσκοπος Πολύκαρπος απευθύνθηκε στους πιστούς με έναν εμπνευσμένο ποιμαντικό λόγο.

«Το Ιερό Ευαγγέλιο μας καθοδηγεί πνευματικά και είναι οικοδόμημα για τον καθένα μας… Μπαίνουμε στο ναό, ακούμε όσα διαβάζονται, με την ελπίδα να έχουμε πνευματική ωφέλεια. Μπαίνουμε στην εκκλησία όχι μόνο για να προσευχηθούμε και να κοινωνήσουμε, αλλά μπαίνουμε και για να μάθουμε, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, να απαντήσουμε στα προσωπικά ερωτήματα της ζωής που μας απασχολούν συνεχώς. Στον ναό μαθαίνουμε θεολογία, πνευματική ζωή, την οποία μπορούμε να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές», ξεκίνησε την ομιλία του ο επίσκοπος. Μίλησε για την καλή άποψη που πρέπει να έχουμε για τον κόσμο και εξήγησε τι σημαίνει αυτό: «Ας κοιτάμε όλα τα πράγματα με καλό. Όταν καταφέρνουμε να τα δούμε όλα μέσα από το φακό του καλού ματιού, τότε αλλάζουμε τον εαυτό μας. Μπορούμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή προς το καλύτερο; Ένα παράδειγμα αυτού είναι οι άγιοι απόστολοι – έκαναν την επιλογή τους και ακολούθησαν τον Χριστό, έκαναν την εσωτερική τους αλλαγή, περπατώντας μετά τον Χριστό. Άλλαξαν έθνη, τους έδειξαν το αληθινό καλό που δεν περιμένει ανταπόδοση και έτσι έφεραν την ανθρωπότητα πιο κοντά στον Σωτήρα, τον Κύριο Ιησού Χριστό» – είπε επίσης ο επίσκοπος στην ομιλία του και εξήγησε γιατί οι πιστοί δεν πρέπει να υπηρετούν δύο κυρίους και γιατί δεν μπορούν υπηρετήστε τον Θεό και τον μαμωνά. «Η υπηρεσία μας πρέπει να είναι στον Θεό και μετά να υπακούουμε σε εκείνους που ο Θεός έχει ορίσει να οδηγούν τα πλήθη με σοφία και υπευθυνότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπηρετήσει κάποιος τον Θεό και τον κόσμο, με τη δόξα και την τιμή του. Συχνά συμβαίνει να παραμελούμε τον Θεό και να αγκαλιάζουμε τη δόξα και τον πλούτο του κόσμου. Ας αγωνιζόμαστε να υπηρετούμε τον Κύριο, να μεγαλώνουμε ως αληθινά αγαπημένα παιδιά του Θεού, και ας μας φέρνουν πιο κοντά σε Αυτόν που έχουμε και αποκτάμε. Το κέντρο της ζωής μας πρέπει να είναι ο Χριστός, η προσευχή,

Στο τέλος της λειτουργίας, μεγάλο μέρος των υποδιακόνων προσήλθε και μετέλαβε των Ιερών Μυστηρίων του Χριστού και έτσι ενίσχυσε την πνευματική τους αρχή στην ιερά διακονία. Μαζί τους πολλά από την παρούσα εκκλησιαστική παράσταση, που ετοιμάστηκαν με εξομολόγηση και νηστεία, προς τιμή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, έλαβαν και τα Ιερά και Ζωοδόχους Μυστήρια.

Η λειτουργία του επισκόπου ολοκληρώθηκε με ηχηρή ευλογία, μετά την οποία ο εφημέριος συνεχάρη τους υποδιακόνους, τους μικρούς και μεγάλους βοηθούς στο ιερό θυσιαστήριο, που με ζήλο και εργατικότητα θα συμπαρασταθούν στους ιερείς και έδωσε την ευλογία της χειροτονίας στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Σόφιας κ.κ. και Βούλγαρος Πατριάρχης Νεόφυτος.

Ο πνευματικός εορτασμός ολοκληρώθηκε με αναμνηστική φωτογραφία όλων των υποδιακόνων που έλαβαν δώρο που ετοίμασε η Μητρόπολη Αγίας Σοφίας και κέρασμα από τους κληρικούς του ναού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.