Καθοριστικό θα είναι το διήμερο Κυριακή της Ορθοδοξίας (24 Μαρτίου) και Εθνική Επέτειος 25ης Μαρτίου για την επομένη ημέρα στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας μετά την περίοδο “λιτότητας” που διάγουν εξαιτίας της ψήφισης του νομοσχεδίου για την “ισότητα στον πολιτικό γάμο” η οποία προβλέπει τη σύναψη “γάμου” μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Η Εκκλησία από την αρχή που τέθηκε στον δημόσιο διάλογο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τέθηκε κάθετα απέναντι καθώς ο νόμος αυτός έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη βιβλική και πατερική διδασκαλία της Ορθοδόξου θεολογίας. Όπως τόνισαν γνώστες της κατάστασης στο ope.gr, “η Εκκλησία απλά εξέφρασε τις θέσεις της με σαφήνεια. Δεν τάχθηκε κατά προσώπων, αλλά διατύπωσε με τρόπο που αρμόζει στην εποχή μας την διδασκαλία, μην παρεκκλίνοντας από το Συνοδικό πνεύμα το οποίο αποφάσισε ομόφωνα στις 23 Ιανουαρίου τη στάση την οποία τήρησε η Εκκλησία έως και την ψήφιση του νομοσχεδίου”.

Κυριακή Ορθοδοξίας
Από την ημέρα ψήφισης του νόμου για τον “γάμο ομοφυλοφίλων” και εξής ξεκινά ένα άλλο μέτωπο. Αυτό της δυσαρέσκειας της Εκκλησίας τόσο από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η στάση της από την Πολιτεία “ακούμε, σεβόμαστε, αλλά εμείς νομοθετούμε’, όσο και από τον τρόπο που “εορτάστηκαν” τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 15ης Φεβρουαρίου, στα οποία μάλιστα συμμετείχε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου, όπως και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Αυτή η εξέλιξη έφερε την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να εορτάσει λιτά φέτος την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Η λιτότητα δεν αφορά φυσικά την ημέρα η οποία έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, αλλά τον τόπο που θα τιμηθεί η μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία. Έτσι, στις 24 Μαρτίου, Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Μονή Πετράκη και όχι ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών θα είναι το επίκεντρο καθώς εκεί θα τελεστεί η Συνοδική Θεία Λειτουργία κατά την οποία θα ιερουργήσουν μόνο τρείς Συνοδικοί Μητροπολίτες. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Αναφορικά με το γεύμα το οποίο, σύμφωνα με την εθιμοτυπία, παραθέτει η Προεδρία της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της ΔΙΣ, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, και τα μέλη Αυτής, φέτος δεν πρόκειται να λάβει χώρα συνεπεία της “λιτότητας” στις σχέσεις.

Με τις κινήσεις αυτές κλείνει το κεφάλαιο αντίδραση από πλευράς ΔΙΣ καθώς διαφορετική φαίνεται να είναι η κατάσταση στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις καθώς δεν αποκλείεται να δούμε αντιδράσεις και από απλούς κληρικούς έναντι εκπροσώπων του Κοινοβουλίου οι οποίοι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.

25η Μαρτίου
Καθοριστική θα είναι και η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, μία ημέρα ορόσημο για τον Ελληνισμό καθώς σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Ένας αγώνας που χάρη στην ομοψυχία και την ενότητα των Ελλήνων έφερε θεμιτά αποτελέσματα. “Είναι ημέρα που δεν ενδείκνυται για εντάσεις και τα μηνύματα που εκπέμπονται απαιτούν ενότητα”, τονίζει πηγή στο ope.gr.

Από την πλευρά της η Πολιτεία, τουλάχιστον φανερά, τηρεί σιγή απέναντι στην αντίδραση της Εκκλησίας, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους. Παραδέχεται ότι είναι λογικό ότι η Εκκλησία ενοχλήθηκε από αυτή την ενέργεια να ψηφιστεί ό νόμος, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα οι σχέσεις θα αποκατασταθούν. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η επίσκεψη πριν λίγες ημέρες του Υπουργού Εξωτερικών και στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η πορείας στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας θα εκτιμηθεί εκ πρώτης όψεως την επομένη του εορταστικού διημέρου. Τα λόγια και οι πράξεις θα δείξουν αν η πορεία προς το Πάσχα θα συνεχίσει να είναι “λιτή” στην επικοινωνία και συνεργασία των δύο πλευρών ή θα επιχειρηθεί προσέγγιση από την πλευρά της Πολιτείας. Προς ώρας πάντως, σε δημόσιο επίπεδο, τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός θα έχουν κάνει κάποια κίνηση προσέγγισης. Για αυτό εργάζονται τα επιτελεία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.