Στο Ιερό Ησυχαστήριο «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Κορινθίας μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021, προκειμένου να τελέσει το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο της αοιδίμου Ηγουμένης του Ι. Ησυχαστηρίου Γερόντισσας Μεθοδίας (κατά κόσμον Αγγελικής) Φλέσσα. Την Θ. Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλετζίου, ενώ ο σεπτός Ποιμενάρχης μας παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα.

Πριν την τέλεση του Ι. Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος ομίλησε προς την Ι. Αδελφότητα και τους Πιστούς επισημαίνοντας τους ότι στην ανθρώπινη ιστορία συναντάμε συνεχώς δεινά που οδήγησαν τον Κύριό μας στην διαπίστωση: «ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε» (Ιω. ιστ΄, 33). Η θλίψη, η στεναχώρια και ο πόνος είναι συστατικά που απαντώνται συχνά στην ζωή όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων. Για τους ανθρώπους της Εκκλησίας όμως, και δη για τους ανθρώπους εκείνους που επέλεξαν να ζουν κατά Θεόν, αυτούς που εγκατέλειψαν τα «τερπνά» του κόσμου και ζουν βίο μονήρη, μόνοι με τον Θεό τα συστατικά αυτά γίνονται κομμάτι της ζωής τους, διότι έχουν την γνώση ότι η ζωή μας εδώ στον κόσμο είναι πεπερασμένη και πως αν νικήσουν μια ασθένεια μια άλλη θα έρθει για να τους δοκιμάσει. Η βεβαιότητα ότι η Ανάσταση του Ιησού Χριστού, του νέου Γενάρχη, είναι αυτή που κατέστησε νικητή τον χοϊκό άνθρωπο, λυτρώνοντας την ανθρωπότητα από την φθορά και τον θάνατο και που δίδει δύναμη στον Χριστιανό. Η βεβαιότητα αυτή απαντά στα μεγάλα υπαρξιακά προβλήματα και στα δεινά, όπως ο κορωνοϊός, που κάνουν τον άνθρωπο να υποφέρει και ούτε η ιατρική κοινότητα μπορεί άμεσα να απαντήσει και να τα ξεπεράσει. Ωστόσο, εμείς οι άνθρωποι της Εκκλησίας μάθαμε να τιμούμε τον Ιατρό «Τίμα ἰατρὸν πρὸς τὰς χρείας αὐτοῦ τιμαῖς αὐτοῦ, καὶ γὰρ αὐτὸν ἔκτισε Κύριος·» (Σοφία Σειράχ, λη΄, 1) και οφείλουμε να πορευόμαστε με τους λόγους του Απ. Παύλου ότι «ἐάν τε οὖν ζῶμεν ἐάν τε ἀποθνήσκωμεν, τοῦ Κυρίου ἐσμέν» (Ρωμ. ιδ΄, 8), είτε ζούμε είτε πεθαίνουμε, είμαστε του Θεού, γι’ αυτό τον λόγο ότι κι αν κάνουμε στην ζωή μας πρέπει πρώτα να βάζουμε τον Θεό.

Επομένως, αναρμόδιοι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν θέση σε θέματα που δεν τους αφορούν και να συγχέουν τα όρια της Πίστης με την Επιστήμη εξισώνοντας ασεβώς και καταχρηστικώς την Εκκλησία με τις πάσης φύσεως επιχειρήσεις όπως π.χ. κομμωτήρια, καφέ, εστίαση κ.λ.π. επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το κλείσιμο των Ναών, ώστε να μην επιδρά η Πίστη θετικά στην ζωή των ανθρώπων. Η Πίστη όμως είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, είναι πνευματικό αγαθό για την αντιμετώπιση από τον άνθρωπο των μεταφυσικών αναγκών του και δεν ζυγίζεται όπως τα υλικά. Η Εκκλησία μας είναι το «απάνεμο λιμάνι» της γαλήνης, το «Ιατρείο» των παθών, κάνει τον άνθρωπο να γίνεται Άνθρωπος, να βιώνει την αγάπη και να μην φοβάται ούτε καν αυτόν τούτον τον θάνατο. Η Εκκλησία μας δεν δύναται να εξισωθεί με επιχειρήσεις και Υπηρεσίες γιατί στην Εκκλησία μας παρέχεται το «Εμβόλιο» της ζωής, η Θ. Κοινωνία, το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί εἰς ζωήν αἰώνιον», που είναι το φάρμακο της Αθανασίας. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο!

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στην δυναμική, δραστήρια και πολυτάλαντη μακαριστή Γερόντισσα και Ηγουμένη του Ι. Ησυχαστηρίου Μεθοδία, η οποία έφυγε από αυτή την ζωή κτυπημένη από τον κορωνοϊό και της οποίας ο θάνατος, προκάλεσε στον ίδιο και την Τοπική Εκκλησία βαθιά θλίψη. Παρεκάλεσε τον Πνευματικό του Ι. Ησυχαστηρίου Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Λεωνίδη Ψαριανό, Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, να εντείνει τις προσευχές του και την προσπάθειά του, ώστε να στερεωθεί η νέα Καθηγουμένη Ιλαρία στα επίπονα καθήκοντά της και η Ι. Αδελφότητα στην ενότητα και την εις αλλήλους αγάπη. Αμέσως μετά ο Ποιμενάρχης μας τέλεσε πλαισιούμενος από Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεώς μας και άλλων Ι. Μητροπόλεων, που είχαν την άδεια της Μητροπόλεως τους και την βεβαίωση των αρνητικών rapid test σύμφωνα με την Εγκύκλιο της Ι. Συνόδου και την Κ.Υ.Α., σύμπασα την Ι. Αδελφότητα και Πιστούς το Ι. Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης της ψυχής της αειμνήστου Ηγουμένης Μεθοδίας, ως και των ψυχών των προσφάτως προαπελθουσών Μοναζουσών του Ι. Ησυχαστηρίου Θέκλης και Αντωνίνης, ενώ μετά το πέρας του Ι. Μνημοσύνου άπαντες μετέβησαν στο τόπο ταφής της Γερόντισσας Μεθοδίας, πλησίον του Καθολικού του Ι. Ησυχαστηρίου, όπου τελέσθηκε και επί του τάφου Νεκρώσιμο Τρισάγιο και αναγνώσθηκαν οι προβλεπόμενες από την Εκκλησία μας συγχωρητικές ευχές.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.