Αύριο το μνημόσυνο των 40 ημερών από το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με 300 αστυνομικούς.

«Πάντα η Αθήνα είναι όμορφη, δεν υπάρχει θέμα. Σκέφτομαι να την επισκέπτομαι συχνά», οι δηλώσεις του Παύλου, τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αυριανό μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών, 40 ημέρες από τον θάνατο του Κωνσταντίνου.

Ο μεγαλύτερος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου άλλαξε το πρωί τα αρχικά του πλάνα και έτσι η παραμονή του στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη από αυτή που είχε προγραμματίσει αρχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, από το στενό του περιβάλλον, ο 56χρονος και η Μαρί Σαντάλ θα φύγουν είτε το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής είτε το πρωί της Δευτέρας. Δεν θα επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη αλλά στο Λονδίνο, πιθανότατα για να οργανώσουν τη δεξίωση στη μνήμη του Κωνσταντίνου και θα βρεθούν και ξανά στην Ελλάδα, στις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, οι εργασίες στο Τατόι ολοκληρώνονται για το τρισάγιο της ερχόμενης Κυριακής και αύριο τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Μητρόπολη Αθηνών για το μνημόσυνο των 40 ημερών, από τον θάνατο του Κωνσταντίνου.

Η λίστα με τους καλεσμένους έχει κλείσει ενώ δεν θα υπάρξουν αφίξεις γαλαζοαίματων. Η μοναδική θα είναι η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία που θα στέκεται μαζί με την αδερφή της Ειρήνη, δίπλα στα παιδιά, τα εγγόνια και τη σύζυγο του Κωνσταντίνου Άννα Μαρία.

Μετά το μνημόσυνο οι καλεσμένοι θα συλλυπηθούν την οικογένεια στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη αυξημένα.

Επί ποδός 300 αστυνομικοί και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Τριακόσιοι αστυνομικοί θα περιφρουρούν την περιοχή γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Η Μητροπόλεως θα είναι κλειστή ενώ θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους γύρω δρόμους με τους καλεσμένους να μετακινούνται με βαν. Ήδη έχει απαγορευτεί και η στάθμευση σε κοντινά στην εκκλησία σημεία.

Στην Αθήνα έφθασε την Τετάρτη από Νέα Υόρκη ο Παύλος με τη Μαρί Σαντάλ ενώ τα παιδιά τους δεν θα παρευρεθούν στο μνημόσυνο. Στην Ελλάδα είναι και η αδελφή του τέως βασιλιά, Σοφία. Στο πλευρό της για να της συμπαρασταθούν βρίσκονται οι πριγκίπισσες Έλενα και Χριστίνα.

Τέως μνημόσυνο αφίξεις

teos_mnimosino__2_
teos_mnimosino__1_
teos_mnimosino__3_
Ο Παύλος και η σύζυγός του Μαρί Σαντάλ

Επιθυμία της οικογένειας είναι τα αποκαλυπτήρια του τάφου του τέως βασιλιά να γίνουν την Κυριακή, παρουσία της συζύγου του Άννας Μαρίας, των παιδιών και των καλεσμένων τους, που θα παραβρεθούν στο τρισάγιο που θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, μια μέρα μετά το μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών.

tafos_teos
Σκεπασμένος με νάιλον ο τάφος, λίγες ημέρες πριν από το μνημόσυνο

Ήδη το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» έχει ενημερωθεί από τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας για την άφιξη των καλεσμένων στο μνημόσυνο.

Η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών χωρίς εκπροσώπους του Τύπου στο εσωτερικό του ναού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία κατοικία του Κωνσταντίνου B’ δεν θα διαφέρει σχεδιαστικά και πολύ από τους τάφους των γονιών του Παύλου και Φρειδερίκης, οι οποίοι βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά και είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο με το έδαφος. Έτσι και στην περίπτωση αυτή τα μάρμαρα που θα τοποθετηθούν, με τον μαρμάρινο Σταυρό, θα οριοθετούν τον τάφο πάνω στον οποίο, γίνεται πολύς λόγος, για το τι ακριβώς θα αναγράφεται εκτός από το όνομα του Κωνσταντίνος Β’, αφού για το διάστημα 6 Μαρτίου 1964 – 1 Ιουνίου 1973 διετέλεσε βασιλιάς της Ελλάδος.

vasilikioikogeneia__3_
Η Άννα Μαρία τις κόρες της Θεοδώρα και Αλεξία
vasilikioikogeneia__2_
vasilikioikogeneia__1_

Στο μνημόσυνο του Σαββάτου υπολογίζεται πως οι καλεσμένοι θα είναι 250 περίπου καθώς η οικογένεια βρήκε την δυνατότητα να καλέσει αυτή την φορά κόσμο που δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην κηδεία που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου ενώ δεν θα υπάρξουν αφίξεις γαλαζοαίματων.

Μετά το τέλος του μνημοσύνου οικογένεια και καλεσμένοι θα βρεθούν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τον συνηθισμένο καφέ και τα συλλυπητήρια, ενώ το πρωί της Κυριακής η οικογένεια θα βρεθεί στο Τατόι για ένα τρισάγιο πάνω από τον τάφο του τέως βασιλιά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.