ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ: Τελώνου και Φαρισαίου σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2019. Ο Φεβρουάριος είναι και ο μήνας που αρχίζει η περίοδος του Τριωδίου, των τριών αυτών εβδομάδων κατά τις οποίες οι χριστιανοί προετοιμάζονται για τη νηστεία της μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κατά την έναρξη του Τριωδίου, θα ακούσουμε στην εκκλησία την παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου και θα θυμηθούμε μέσω του Ευαγγελίου την αξία της ταπείνωσης και τις συνέπειες της έπαρσης. Πότε πέφτει Πάσχα.

Τελώνου και Φαρισαίου σήμερα 17 Φεβρουαρίου.

Σ΄ αυτήν τη βδομάδα λοιπόν, ανήκει και η Τσικνοπέμπτη, η οποία πήρε το όνομά της από τη λέξη «τσίκνα», δηλαδή τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος και από την ημέρα Πέμπτη.

Σε κάποιες περιοχές ονομάζουν τη βδομάδα πριν την Τσικνοπέμπτη «σφαγαριά», γιατί λίγες μέρες πριν αρχίζει η διαδικασία σφαγής των γουρουνιών, τα λεγόμενα «χοιροσφάγια».

Κάθε οικογένεια έτρεφε για έναν χρόνο ένα γουρούνι, το οποίο θα αποτελούσε το φαγητό της Τσικνοπέμπτης. Στις Σέρρες, το γλέντι μετά το φαγητό συνεχίζεται, καθώς οι πιο τολμηροί νέοι πηδάνε ανάμεσα από τις φλόγες που είχε ψηθεί το κρέας.

Πότε πέφτει Πάσχα: 

Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου: Τετάρτη
Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου: Πέμπτη
25η Μαρτίου (Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και Ελληνική επανάστασης 1821): Δευτέρα
1η Απριλίου (Απελευθερωτικός αγώνας 55-59): Δευτέρα
Μεγάλη Παρασκευή: 26 Απριλίου

Μεγάλο Σάββατο: 27 Απριλίου
Κυριακή του Πάσχα: 28 Απριλίου

Δευτέρα του Πάσχα: 29 Απριλίου

Το Τριώδιο ξεκινά στις 17 Φεβρουαρίου και επομένως στις 28 Φεβρουαρίου έχουμε Τσικνοπέμπτη.

Οι περισσότερες αργίες φέτος σύμφωνα με το ημερολόγιο 2019, πέφτουν καθημερινές με εξαίρεση τα Θεοφάνεια και την Πεντηκοστή ενώ οι μισές αργίες πέφτουν… Δευτέρα!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.