Τι ισχύει όμως με την 28η Οκτωβρίου; Με τον μπακαλιάρο… «πρωταγωνιστή» στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, καθώς έχει καθιερωθεί ως το εθνικό μας φαγητό, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που τον εντάξουν στο μενού τους και την 28η Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάθε χρόνο τηρούν ευλαβικά το έθιμο που θέλει να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά ανήμερα της 25ης Μαρτίου, υπάρχει όμως μία σύγχυση σε ορισμένους που ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια και την 28η Οκτωβρίου.
Η 25η Μαρτίου, η μέρα της Απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό- συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μια χαρμόσυνη ημέρα για τον χριστιανισμό. Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, τη συγκεκριμένη ημέρα καταλύεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια νηστεία της Ορθοδοξίας -που διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα- και «επιτρέπεται» το ψάρι, το λάδι και ο οίνος.
Έτσι, εξηγείται γιατί μέσα στη Σαρακοστή συνηθίζουμε να τρώμε μπακαλιάρο. Γιατί όμως μπακαλιάρο; Γιατί ήταν η πιο εύκολη και φτηνή λύση από τις αρχές του εθίμου, αφού και όσοι δεν ήταν κοντά στη θάλασσα, μπορούσαν να βρουν παστό μπακαλιάρο.
Τι ισχύει όμως με την 28η Οκτωβρίου; Δεν έχει καμία σχέση ο μπακαλιάρος με την συγκεκριμένη εθνική εορτή, αφού δεν σχετίζεται σε κανένα επίπεδο με τη νηστεία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκουν αφορμή για να βάλουν στο τραπέζι τον μπακαλιάρο σε μια ακόμα εθνική μας εορτή, παρότι η παράδοση δεν επιτάσσει κάτι τέτοιο. Και γενικότερα, δεν υπάρχει κάποιο παραδοσιακό έδεσμα για τη συγκεκριμένη μέρα…