Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, ο οποίος επαναδιορίστηκε σήμερα στη θέση του Αρχηγού της ΕΦ, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προχωρώ σήμερα στην ανανέωση της θητείας του Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη στη θέση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Καθοριστικής σημασίας για την απόφαση του επαναδιορισμού του κ. Ζερβάκη, υπήρξε η αναγνώριση της μέχρι σήμερα ευδοκίμου υπηρεσίας του και του επαγγελματισμού και του ζήλου που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

κ. Ζερβάκη, σας καλώ να συνεχίσετε να εργάζεστε με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που μέχρι σήμερα έχετε επιδείξει, τόσο κατά τη μακράν πορεία σας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και τα δύο τελευταία χρόνια ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίστε το πολυδιάστατο και σημαντικό έργο που επιτελείτε το οποίο αφορά τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που υιοθετήσαμε για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς.

Μια προσπάθεια η οποία θέτει στο επίκεντρό της:

• Τη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο ημιεπαγγελματικό στρατό.

• Την ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού.

• Την αναβάθμιση της λειτουργικής επάρκειας της Δύναμης.

Με μια σειρά καινοτόμων δράσεων και αποφάσεων όπως:

• Η μείωση της στρατιωτικής θητείας.

• Η επιτυχής ενσωμάτωση πέραν των 3000 επαγγελματιών οπλιτών και η ισχυροποίηση του θεσμού.

• Η αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας.

• Η συνεχής βελτίωση της εκπαίδευσης των μελών της Εθνικής Φρουράς, καθώς και ο έλεγχος και η αξιολόγηση της ηγεσίας και του προσωπικού.

• Η λήψη σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της φυγοστρατίας.

• Η δρομολόγηση του σχεδιασμού ενός μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος με ορίζοντα οκταετίας.

Πέραν των πιο πάνω, με στόχο να καταστεί η Κύπρος ισχυρός παράγοντας διαχείρισης κρίσεων, σταθερότητας και συνεισφορέας ασφάλειας και ειρήνης:

• Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με επιτυχία, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Δορυφορικό Κέντρο Ελέγχου Αποστολών και το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ». Τρία κέντρα δηλωτικά της ικανότητας της Κύπρου να παρέχει ανθρωπιστικές υπηρεσίες, ως επίσης έρευνας και διάσωσης.

• Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος, στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PESCO), στη βάση της οποίας ενισχύονται οι αμυντικές συνεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Ενώ έχουν υπογραφεί σημαντικές – το υπογραμμίζω – αμυντικές συμφωνίες και συνεργασίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, που έχουν οδηγήσει σε σωρεία κοινών ασκήσεων με τρίτες χώρες, αναβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο εκπαίδευσης, αλλά και το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Η πατρίδα μας τελεί υπό τουρκική κατοχή για 47 και πλέον χρόνια και ενόσω υπάρχει παράνομα κατοχικός στρατός, η Εθνική Φρουρά καλείται να προασπιστεί την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι σε εσάς, την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, που εμπιστεύεται η Πολιτεία ώστε να ηγηθείτε, να εκπαιδεύσετε και να ενισχύσετε το ηθικό των υφισταμένων σας, ενεργώντας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Έχουμε πει πολλές φορές πως δεν είμαστε η χώρα που επιδιώκει την επιθετική διάταξη του εθνικού στρατού. Όμως, αυτό που επιδιώκουμε, στοχεύουμε και θα πετύχουμε είναι να έχουμε τη μεγίστη δυνατή αποτρεπτική ικανότητα. Για αυτό και είμαι βέβαιος πως όπως έχετε αποδείξει μέσα από το πολυσχιδές σας έργο και η ανανέωση της θητείας σας θα συμβάλει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Σας διαβεβαιώ ότι η Πολιτεία θα είναι στο πλευρό σας και παρακολουθώντας τη στενότατη συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας, δεν έχω αμφιβολία ότι οι στρατηγικοί σχεδιασμοί, οι σχεδιασμοί ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της Εθνικής Φρουράς θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Συγχαίροντας σας, εύχομαι κάθε καλό στο έργο που καλείστε να επιτελέσετε».

Από την πλευρά του ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα δύο τελευταία χρόνια, η Εθνική Φρουρά στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Υπουργείου Άμυνας και ενός ολιστικού σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της, αξιοποίησε τις αναδυόμενες ευκαιρίες και τις συνεχείς προκλήσεις για ανάπτυξη πολυδιάστατης δράσης με επικέντρωση στην επάρκεια της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της αποτρεπτικής ικανότητας και στη διατήρηση της ως μια από τις συνιστώσες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταγράφεται ιδιαίτερα η συνέχιση της υλοποίησης ενός μελετημένου και ορθολογιστικού εξοπλιστικού προγράμματος, η περαιτέρω διεύρυνση του πλέγματος των διμερών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών και η ενίσχυση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σημειώνοντας ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, ο κ. Ζερβάκης διαβεβαίωσε εξάλλου ότι μόνος γνώμονας στην επιτέλεση των καθηκόντων του είναι η ενδυνάμωση όλων των συντελεστών μαχητικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς και η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Εξήρε τέλος τη συμβολή των νυν και τέως Υπουργών Άμυνας και όλο το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.