«Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα ήθελε να δει τον Δημοκρατικό Συναγερμό ενωμένο, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», ανέφερε η Πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου, σε επιμνημόσυνο λόγο την Κυριακή, στο δέκατο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή του ΔΗΣΥ, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.

Σε μια ομιλία γεμάτη μηνύματα με πολλούς αποδέκτες η κ. Δημητρίου είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα ήθελε τον Δημοκρατικό Συναγερμό πιο ισχυρό από ποτέ, να βγαίνει μπροστά και να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, παρόλες τις δυσκολίες και προκλήσεις, να πρωταγωνιστεί αναζητώντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, να διαδραματίζει με εξωστρέφεια ρόλο στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και να διαμορφώνει εξελίξεις.

«Να αγωνίζεται κάθε στιγμή για τη λύση του Κυπριακού, μέχρι να κληθεί να πρωτοστατήσει για την επίλυση του και αυτό να αποτελέσει το καλύτερο μνημόσυνο γι’ αυτό τον τεράστιο ηγέτη», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ, ως η κατεξοχήν Παράταξη με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο και επιρροή, μέσα και από τις δομές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκειμένου να ασκηθούν μοχλοί πίεσης στην Τουρκία, ν’ επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να οδηγηθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη λύση.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι επικαλούμαστε ουκ ολίγες φορές τον Γλαύκο Κληρίδη και προστρέχουμε στο μέγεθος του και διερωτήθηκε «αν έχουμε απαλλαγεί από τις δικές μας μικρότητες και αν συναισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης απέναντι στον κυπριακό λαό».

Κάλεσε όλες και όλους να αναλογιστούν εάν με τη στάση τους δίνουν ώθηση στις διδαχές του Γλαύκου Κληρίδη ή μπαίνουν τροχοπέδη στην πορεία που κληροδότησε.

«Είναι καιρός να προβούμε στη δική μας ενδοσκόπηση, αν είμαστε δοσμένοι και δοσμένες στην προσπάθεια ανασύστασης και εκσυγχρονισμού ή αφήνουμε προσωπικά πάθη να μας χαλιναγωγήσουν; Να απαντήσουμε και να αναστοχαστούμε, αν οι όποιες προσωπικές ατζέντες βαραίνουν περισσότερο στη συνείδηση μας από ότι το κληροδότημα που μας άφησε ο πολιτικός μας πατέρας;», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης πολιτεύτηκε με σεβασμό και εντιμότητα απέναντι σε συναγωνιστές και συναγωνίστριες και σε πολιτικούς αντιπάλους και είχε αποφασιστικότητα και όραμα για τον τόπο, για τους πολίτες, για το παρόν και το μέλλον.

Είπε ακόμη ότι μας λείπει ο Γλαύκος Κληρίδης αφόρητα «ειδικά σε μια περίοδο πνευματικής ξηρασίας, αμφισβήτησης θεσμών και αξιών, αλλά και πρωτόγνωρης συνθετότητας πολιτικών και όχι μόνο κρίσεων και διακυβευμάτων».

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στη ζωή και το έργο του Γλαύκου Κληρίδη, τους αγώνες και την πολιτική του σταδιοδρομία και σημείωσε ότι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1993 μέχρι το 2003 κατάφερε πολλά στη δεκαετή διακυβέρνηση της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτό που θεωρείτο ακατόρθωτο, δηλαδή έθεσε την Κύπρο σε τροχιά ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιτεύχθηκε η ένταξη την οποία χαρακτήρισε την μεγαλύτερη διπλωματική νίκη, μέχρι σήμερα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έφυγε με το μεγαλύτερο όραμα της ζωής του δηλαδή την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας να μην έχει επιτευχθεί.

«Και έτσι έφυγε κουβαλώντας στη ψυχή του, την πιο βαθιά και μεγάλη του λύπη, αλλά αφήνοντας πίσω του την πολυτιμότερη παρακαταθήκη: μια ρεαλιστική σχολή πολιτικής σκέψης χτισμένη στη βάση όχι μόνο του ευκταίου αλλά και του εφικτού. Για μας απαράμιλλης σπουδαιότητας, αρχή και κατεύθυνση», ανέφερε.

Στο ετήσιο μνημόσυνο παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, νυν και πρώην Υπουργοί και αλλοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι κομμάτων, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.