Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας-Δικαστήριο στο Σικάγο εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου, τελεσίδικη απόφαση να προχωρήσει τελικά η πώληση του ναού και των κτιρίων της ιστορικής κοινότητας Αγίας Τριάδος του Σικάγου.

Όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 5 Οκτωβρίου το ίδιο δικαστήριο είχε εκδώσει απόφαση την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου με την οποία «πάγωνε» προσωρινά την πώληση του ναού, διότι με την πρωτοβουλία του ομογενή Σπύρου Κέζιου, επιχειρηματία στον τομέα ακινήτων, μία ομάδα ενοριτών βρήκαν δικηγόρο ο οποίος ειδικεύεται στον κλάδο των πτωχεύσεων και έδειξαν στο δικαστήριο ότι ήταν παράνομη η πώληση του Ναού διότι δεν είχε ληφθεί η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της κοινότητας.

Στην ομάδα των ενοριτών συμπεριλαμβάνονται πλην του κ. Κέζιου, οι εξής: Ιωάννης Καραμήτσος, Σταύρος Χάιδος, Ολυμπία Χάϊδου, Μαρία Βλάχου και Γεώργιος Χωραϊτης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου είχε εγκριθεί η πώληση του Ναού και του κτιριακού συγκροτήματος της κοινότητας έναντι του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον ουδέτερο θρησκευτικό οργανισμό Universal Life Church, όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας».

Στην τελεσίδικη απόφαση του ο δικαστής Timothy A. Barnes, με μακροσκελή ανάλυση του αναφέρεται στους Ομοιόμορφους Κανονισμούς των Κοινοτήτων και στην εξουσία και ευθύνη ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας και τον Μητροπολίτη, τονίζοντας ότι υπάρχει «αμφιβολία» για το ποίος έχει το δικαίωμα έγκρισης της πώλησης της ακίνητης περιουσίας.

Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «οι Ομοιόμορφοι Κανονισμοί ορίζουν τον Μητροπολίτη επικεφαλή ιεράρχη σε μία Μητρόπολη. Εδώ ο Μητροπολίτης της Μητρόπολης που περιλαμβάνεται ως οφειλέτης είναι ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ, Μητροπολίτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Σικάγο και ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ προφανώς έχει δώσει την ιεραρχική του έγκριση για την πώληση».

Στο τελικό συμπέρασμα αναφέρει ο δικαστής πως «το δικαστήριο καταλήγει πως η Εντολή της Πώλησης δεν υπόκειται σε αναθεώρηση και ως εκ τούτου (η ένσταση των ενοριτών) απορρίπτεται».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.