Το σημερινό Doodle γιορτάζει τον Τυνήσιο ιατρό, τον συντάκτη περιοδικών και την κοινωνική ακτιβίστρια Tawhida Ben Cheikh, που θεωρείται ευρέως ως η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Τυνησία.

Η φεμινίστρια πρωτοπόρος τόσο εντός όσο και εκτός του ιατρικού τομέα, ο Ben Cheikh βοήθησε στη μετατροπή της ιατρικής της Τυνησίας παρέχοντας στις γυναίκες καλύτερη πρόσβαση στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη. Εκείνη την ημέρα το 2020, η κυβέρνηση της Τυνησίας εξέδωσε ένα νέο χαρτονόμισμα 10-δηναρίων στολισμένο με το πορτρέτο του Ben Cheikh – το πρώτο τραπεζογραμμάτιο του κόσμου που παρουσίασε μια γυναίκα γιατρό.

Ο Tawhida Ben Cheikh γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1909 στην Τύνιδα, τη σημερινή πρωτεύουσα της Τυνησίας, εκείνη τη στιγμή γαλλικό προτεκτοράτο. Υποστηριζόμενη από τη μητέρα της, το 1928 έγινε η πρώτη γυναίκα της Τυνησίας που αποφοίτησε από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Σε ένα διάλειμμα από τις παραδοσιακές προσδοκίες των γυναικών, συνέχισε να κερδίζει το ιατρικό της πτυχίο στο Παρίσι το 1936 σε ηλικία 27 ετών.

Με την επιστροφή της στην Τύνιδα εκείνο το έτος, ο Μπεν Τσεχ έγραψε ιστορία όταν άνοιξε τη δική της δωρεάν ιατρική πρακτική. Με πρωτοβάθμιες ειδικότητες στη γυναικολογία και τη μαιευτική, ανέλαβε να γίνει επικεφαλής του τμήματος μητρότητας του νοσοκομείου Charles-Nicolle της πόλης το 1955. Στη συνέχεια, στη δεκαετία του ’70, ίδρυσε την πρώτη κλινική οικογενειακού προγραμματισμού της Τυνησίας. Ο Ben Cheikh συνέβαλε επίσης σε πολλές γυναικείες οργανώσεις και ίδρυσε τη Leïla, το πρώτο γαλλικό γυναικείο περιοδικό της χώρας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.