Ο Τατάρ χαρακτήρισε σωστή την κίνηση των Τούρκων για τα Βαρώσια και είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση 400 Ελληνοκύπριοι, ζητώντας επιστροφή των περιουσιών τους.

«Αν όχι σήμερα, αν όχι αύριο, αργότερα, η αναγνώριση της τδβκ (ψευδοκράτος), σίγουρα θα έρθει», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέκαθεν έθετε το θέμα στην ατζέντα της διεθνούς κοινής γνώμης. Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι δεν θα μπουν σε συνομιλίες για ομοσπονδία όπως στο παρελθόν και πως τους ικανοποιεί η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος αυτή τη στιγμή.

Υποστήριξε ότι έκαναν το σωστό για τα Βαρώσια και είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση 400 Ελληνοκύπριοι, ζητώντας επιστροφή των περιουσιών τους.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «έχουμε προωθήσει μια πολιτική με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας για την αποδοχή δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών στην Κύπρο, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στην επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Επανέλαβε ότι δεν θα μπουν σε συνομιλίες ομοσπονδίας, όπως στο παρελθόν. «Το μοντέλο της ομοσπονδίας το διαπραγματευτήκαμε επί 50 χρόνια και δεν έχει επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα», είπε. Ο ΓΓ του ΟΗΕ βλέπει επίσης ότι χωρίς την αποδοχή των αρχών δύο ίσων κυρίαρχων κρατών και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στην Κύπρο, δεν θα υπάρξει κοινό έδαφος και επομένως επίσημη διαπραγμάτευση ή διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει, υποστήριξε περαιτέρω ο Ε. Τατάρ. «Ο κ. Γκιουτέρες αν και προσπαθεί να είναι αμερόληπτος, για μας είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος αυτή τη στιγμή», είπε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι σημαντική η συνεργασία ώστε «δύο λαοί» να μπορούν να ζουν δίπλα δίπλα, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι σε τομείς όπως η υγεία, η ιατροδικαστική, το περιβάλλον και η ενέργεια. Οπως είπε, υπάρχουν πολλά άτομα που εργάζονται στις δικοινοτικές επιτροπές, τα οποία συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε θέματα που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή, λέγοντας ότι αυτό το υποστηρίζουν. Ωστόσο, ισχυρίστηκε, οι Ε/κ δεν υποστηρίζουν ειλικρινά το έργο των δικοινοτικών επιτροπών όσο οι ίδιοι.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι η ουσία του Κυπριακού βασίζεται στον «διαμοιρασμό της κυριαρχίας», προσθέτοντας ότι «η κυριαρχία μας είναι τουλάχιστον τόσο νόμιμη όσο των Ελληνοκυπρίων. Τα επιχειρήματά μας είναι ότι είμαστε τόσο κυρίαρχοι όσο αυτοί».

Οι Ελληνοκύπριοι, ισχυρίστηκε, «θέλουν να μας σύρουν εντός της ΕΕ σε μια ενιαία κυριαρχία. Με μια λύση που θα επιβληθεί, θέλουν με την πάροδο του χρόνου ο πιο ισχυρός να επεκτείνει την κυριαρχία του στον πιο αδύναμο στον βορρά. Αυτό είναι κάτι που δεν θα αποδεχτούμε ποτέ. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει ούτως ή άλλως. Ως αποτέλεσμα, η ασφάλεια και η ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού είναι φυσικά πολύ σημαντική για τον τουρκοκυπριακό λαό, αλλά η συνέχιση της τδβκ (ψευδοκράτος) ως κυρίαρχου κράτους είναι σημαντική για την ασφάλεια και της Τουρκίας».

Σε ό,τι αφορά την απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό EastMed στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ερσίν Τατάρ είπε πως «όταν κοιτάξεις τις λεπτομέρειες του EastMed, το μήκος της απόστασης και το κόστος, ήταν προφανές ότι αυτό θα ήταν έτσι, γιατί δεν είναι εφικτό έργο».

Στην περίπτωση μιας συμφωνίας στην Κύπρο, η Τουρκία είναι μόλις 40 μίλια από εδώ, συνέχισε. «Η δυνατότητα επίτευξής του θα ήταν επίσης πολύ πιο ουσιαστική. Όλοι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να μεταφερθούν στην ΕΕ μέσω Τουρκίας. Ήταν επόμενο για τους Αμερικανούς και άλλους να δουν ότι το έργο EastMed δεν είναι εφικτό και να κάνουν δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.