Στο μέλλον η Τουρκία θα έχει τον ισχυρότερο λόγο στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, εκτιμώντας ότι «η Τουρκία είναι η χώρα που θα έχει τις ισχυρότερες και μεγαλύτερες δυνατότητες στο μέλλον στην ανατολική Μεσόγειο».

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ειρήνη σε καμία εξίσωση όπου δεν εμπλέκεται η Δημοκρατία της Τουρκίας, επομένως η Δημοκρατία της Τουρκίας θα είναι πάντα εκεί», ανέφερε ο ίδιος. Για τον αγωγό EastMed, είπε ότι «ήταν ένα έργο για να ωθήσουν εμάς και τη Δημοκρατία της Τουρκία εκτός στο θέμα της διανομή φυσικού πλούτου. Αποδείχθηκε ότι αυτό το έργο δεν ήταν δυνατό, οπότε ήταν κάτι που γνωρίζαμε. Η Αμερική και άλλες χώρες έχουν επίσης σχηματίσει άποψη για αυτό το θέμα».

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι για τη συνέχιση της ειρήνης στην Κύπρο και την περιοχή πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία βασισμένη στην ισότητα. Η «τδβκ», είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, «θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί σε μια συμφωνία βασισμένη στην ισότητα».

Αναφέρθηκε στην πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν, για μια ευρεία διάσκεψη για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων στην Κύπρο. «Σε αυτή τη συνάντηση θα συμμετάσχουν τόσο η Δημοκρατία της Τουρκίας όσο και οι Τ/Κ και θα γίνει αξιολόγηση για το τι είδους συμφωνία μπορεί να γίνει στη βάση της ισότητας», είπε. Δυστυχώς, πρόσθεσε, «οι Ε/κ, οι Έλληνες και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν υπολογισμούς σαν να μην υπάρχουν Τ/κ στην Κύπρο, σπρώχνοντάς μας έξω από τις προσπάθειες αλλά αυτοί οι υπολογισμοί δεν πιάνουν».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δράσουμε μαζί με τη Δημοκρατία της Τουρκίας σε αυτόν τον αγώνα. Η Τουρκία λέει με κάθε ευκαιρία: ‘Δεν θα υπονομεύσουμε ούτε τα δικαιώματά μας ούτε τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο’. Αυτό μας δίνει δύναμη γιατί στο μέλλον οι Τ/Κ έχουν επίσης δικαίωμα και μερίδιο στον διαμοιρασμό αυτού του πλούτου», ανέφερε ο κ. Τατάρ.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση περί δύο «λαών» και δύο «κρατών» στην Κύπρο. «Όση κυριαρχία έχουν εκείνοι άλλη τόση έχουμε κι εμείς», είπε. «Όταν κοιτάμε την Κύπρο, η σημασία της Κύπρου γίνεται εμφανής μετά τη Ρόδο και την Κρήτη. Για άλλη μια φορά, όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύτιμη είναι η Κύπρος και το καθεστώς της είναι εξαιρετικά στρατηγικό και γεωπολιτικό. Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική, πολύ πολύτιμη», ανέφερε.

Είναι επίσης σημαντική, πρόσθεσε, «από άποψη γεωγραφίας, ιστορίας, ως σημείο όπου διασταυρώνονται εμπορικοί δρόμοι. Απέχει μόλις 40 μίλια από την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα 85 εκατομμυρίων σήμερα και 100 εκατομμυρίων αύριο, που θα έπρεπε να έχει τον περισσότερο λόγο στη Μεσόγειο, με ακτογραμμή 2 χιλιάδων χιλιομέτρων από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας μέχρι τα νησιά του Αιγαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ «η χώρα που θα έχει τον πιο ισχυρό λόγο στο μέλλον στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι η Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ειρήνη σε οποιαδήποτε εξίσωση που δεν εμπλέκει τη Δημοκρατία της Τουρκίας».

Επομένως, πρόσθεσε, «η Δημοκρατία της Τουρκίας θα είναι πάντα εκεί. Τότε μπορεί να προκύψει μια δίκαιη λύση». «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε κοντά σε αυτή την κατάσταση. Η άλλη πλευρά προσπαθεί πάντα να μας αποκλείσει», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι «οι Ε/Κ αναπτύσσουν συνεχώς στρατιώτες και όπλα στα σύνορα», αναφερόμενος στην γραμμή αντιπαράταξης.

Με την «ειρηνευτική επιχείρηση» του 1974, είπε αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή, «το δικαίωμα του τουρκικού λαού κερδήθηκε στην Κύπρο και σχηματίστηκαν δύο κράτη». Από τότε, πρόσθεσε, «υπάρχει πολύς οπλισμός στο νότο».

«Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα τουρκικό έθνος 40 μίλια μακριά, αλλά υπάρχει ένα τουρκικό έθνος 85 εκατομμυρίων κατοίκων. Όλος ο κόσμος γνωρίζει η δύναμη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, οπότε κοιτάμε την Τουρκία», ανέφερε.

«Δεν αφήνουμε ποτέ άδειο το πεδίο. Κανείς δεν θέλει σύγκρουση, αλλά και η ‘νότια’ πλευρά θα πρέπει να προσέξει. Για ποιον θα χρησιμοποιηθεί αυτός ο οπλισμός; Επειδή μπροστά τους έχει ένα μεγάλο έθνος. Δεν χρειάζεται να μιλάμε άλλο, οι εξοπλισμοί είναι μάταιοι», είπε καταληκτικά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.