Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Επιφανίου στην ομώνυμη κοινότητα Ορεινής χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο, χθες Τετάρτη, 11 Μαΐου, ο Παανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν κληρικοί της Μητροπόλεως Ταμασού.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στον εορτάζοντα Άγιο Επιφάνιο.

“Ο Ἐπιφάνιος δὲν ήταν Κύπριος. Σε νεαρή ηλικία ασπάσθηκε τον χριστιανισμὸ και στη συνέχεια μετέβη στην Κύπρο το 367 μ.Χ. για να επισκεφθεί τον πνευματικό του πατέρα Ιλαρίωνα, ο οποίος είχε αποσυρθεί εκεί σε σπήλαιο στην περιοχὴ της Πάφου.

Διετέλεσε Μητροπολίτης Σαλαμίνος-Κωνσταντίας της Κύπρου από το 367 μέχρι το 403. Αυτό βεβαιώνεται και από τα πρακτικὰ της Γ ́ Οικουμενικής Συνόδου κατά την οποία οι Κύπριοι επίσκοποι βεβαιώνουν την εκλογή του.

Ο Άγιος Επιφάνιος υπερασπίσθηκε με σθένος την Ορθοδοξία και θεωρείται από τους κυριώτερους αγωνιστές της ορθοδόξου Εκκλησίας. Έλαβε μέρος και στην Β’ Οικουμενική Σύνοδο

Ήταν υπέρμαχος της Ορθοδοξίας, θιασώτης του ασκητισμού , αντιαιρετικός συγγραφέας με αγιότητα βίου και αγωνιστικό φρόνημα ασυνήθιστο. Συνέγραψε αρκετά συγγράμματα με κατεξοχήν το Πανάριο. Ενώ ακόμα ο Άγιος Επιφάνιος βρισκόταν εν ζωή, αλλά και μετά την προς Κύριον εκδημία του, ενήργησε στο να συντελεστούν πολλά θαύματα, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο”.

Μετά το πέρας του εσπερινού, τελέστηκε λιτανεία πέριξ του ιερού ναού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.