Αρκετές είναι οι απορίες των πιστών που προέκυψαν μετά και την εκφρασθείσα πρόθεση όπως εορταστεί ευρέως το Πάσχα κατά την ημέρα Απόδοσης του στις 27 Μαΐου..

Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν πως γίνεται να «αναβληθεί» το Πάσχα ή να μετακινηθεί σε άλλη ημερομηνία.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας ξεκαθαρίζει ότι το Πάσχα δεν αναβάλλεται.

Και εξηγεί ότι η Απόδοση γίνεται πάντοτε, απλώς η πρόθεση είναι φέτος λόγω της κατάστασης που επικρατεί εξαιτίας του κορωνοϊού, η Απόδοση να εορταστεί και ευρύτερα, πλην της θείας λειτουργίας που κάθε φορά γίνεται από την Εκκλησία μας, 39 μέρες μετά το Πάσχα.

«Το Πάσχα δε μετακινείται και δεν αναβάλλεται. Αυτό που θα γίνει είναι κάτι που γίνεται πάντα. Υπενθυμίζουμε ότι η Απόδοση του Πάσχα γίνεται πάντα 39 μέρες μετά το Πάσχα. Όποτε υπάρχει μία Θεομητορική ή Δεσποτική Γιορτή 8 μέρες μετά αποδίδουμε την ίδια εορτή με την ίδια θεία λειτουργία και συμπληρώνουμε τον εορταστικό κύκλο και τα μηνύματα εκείνης της γιορτής. Για το Πάσχα υπάρχει μια εξαίρεση για το λόγο ότι ο Χριστός παρουσιαζόταν για 40 μέρες επί της γης μετά την Ανάσταση του. Και μια μέρα πριν την Ανάληψη του γίνεται η Απόδοση της Εορτής» είπε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής μιλώντας στην εκπομπή του Sigma «Πρωτοσέλιδο» και τον Αντρέα Δημητρόπουλο.

«Και τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Σημαίνει ότι επαναλαμβάνεται η ίδια θεία λειτουργία που γίνεται και το Πάσχα. Η τελευταία μέρα που ευχόμαστε ο ένας στον άλλον το Χριστός Ανέστη, ψάλλουμε το Χριστό Ανέστη και επίσης είναι η τελευταία μέρα που σύμφωνα με τις παραδόσεις, τσουγκρίζουμε τα αβγά και ολοκληρώνεται ο κύκλος ο αναστάσιμος» εξηγεί.

«Δεν ακυρώνεται, δεν αναβάλλεται το Πάσχα. Το Πάσχα θα λειτουργηθεί στην ώρα του, η τελετή αφής του Αγίου Φωτός θα γίνει στην ώρα του, θα υπάρχει στις εκκλησίες. Βεβαίως αν δεν λήξουν τα μέτρα, εμείς θα λειτουργήσουμε μόνοι μας την Απόδοση του Πάσχα. Αν το κράτος θέλει να στηρίξει αυτή τη μέρα επειδή τις προηγούμενες μέρες οι πιστοί θα στερηθούν τον εκκλησιασμό, μπορεί να δώσει μία αργία στην Απόδοση του Πάσχα» καταλήγει.

cyprus times

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.