Τα βραβεία «Αθηναγόρας» (Athenagoras award) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απένειμε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, σε τρεις επιστήμονες, πρωτοπόρους στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό: τον Δόκτορα Albert Bourla, DVM, Ph.D., Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, τον Δόκτορα Ugur Sahin, M.D., Συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της BioNTech και τον Δρ. George D. Yancopoulos, MD, Ph.D., Ιδρυτή, Επιστήμονα, Πρόεδρο και Επικεφαλής Επιστημονικό Υπεύθυνο της Regeneron.

Απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκόμενους, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην προσφώνησή του είπε τα εξής:

«Έχουν περάσει δώδεκα χρόνια από τότε που μπορέσαμε να είμαστε παρόντες σε αυτή την υπέροχη περίσταση, που ονομάστηκε από τον δίκαιο και αείμνηστο προκάτοχό μας στον Οικουμενικό Θρόνο, Πατριάρχη Αθηναγόρα. Εκείνο το βράδυ, τονίσαμε τη σημασία του έργου του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, και πρέπει να το κάνουμε ξανά τώρα. Οι Άρχοντες υπήρξαν ένας αληθινός και σταθερός πυλώνας υποστήριξης για τη Μητέρα Εκκλησία με τρόπους που συχνά δεν είναι αμέσως εμφανείς στον περιστασιακό παρατηρητή. Προσφέρουν πολύ αναγκαία συνηγορία και πόρους, ώστε οι πνευματικές πρωτοβουλίες της Μητέρας Εκκλησίας να μπορούν να ασκούνται αποτελεσματικά και χωρίς περιορισμούς.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι με την ίδρυση του Ιδρύματος, που ονομάστηκε για το ταπεινό μας πρόσωπο, το οποίο γιορτάσαμε χθες το βράδυ, οι Άρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα έχουν περάσει σε ένα νέο και εξέχον επίπεδο παγκόσμιας ηγεσίας. Όπως πάντα, διέπρεψαν σε ό,τι κάνουν, σε συνεργασία με τον Έξαρχο τους, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, και με τη σοφή καθοδήγηση του πνευματικού τους συμβούλου, Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου, Αλέξανδρου Καρλούτσου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Άρχοντες, ιδιαίτερα τον Εθνικό Διοικητή Δρ. Αντώνη Λιμπεράκη, και όλους εσάς που κάνατε αυτές τις προσπάθειες καρποφόρες».

«Απόψε, ενωνόμαστε μαζί με όλους εσάς στην απονομή της τιμής του Βραβείου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας σε αληθινούς παραγώγους της επιστήμης και στην επιδίωξη της θεραπείας για ολόκληρη την ανθρώπινη οικογένεια:

Οι

Albert Bourla της Pfizer,

Uğur Şahin και Özlem Türeci της BioNTech και

Γιώργος Δ. Γιανκόπουλος και Χρήστος Κυρατσούς της Regeneron,

Είναι πραγματικά “άξιοι” του βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας». Γιατί έχουν εργαστεί για να βοηθήσουν στη διάσωση του πλανήτη μας από τη μάστιγα της πανδημίας COVID-19. Μέσα από τις θεραπείες που έχουν πρωτοπορήσει, έχουν φέρει μια ορισμένη ελπίδα ότι μπορούμε να δεσμεύσουμε και πάλι τη ζωή, με ασφάλεια στη σωματική μας Υγεία.

Έχουν θέσει την επιστημονική τους εξειδίκευση στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Πράγματι, τα ακαδημαϊκά και επιστημονικά τους επιτεύγματα αποτελούν αιτία αισιοδοξίας, διότι αντιπροσωπεύουν τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος νους, υποκινούμενος από το κοινό καλό, μπορεί να παράγει ό,τι είναι καλύτερο στην καρδιά της ανθρωπότητας και τι είναι καλύτερο για το μέλλον της ανθρωπότητας. Η παρουσία του γραμματέα Αζάρ σήμερα το βράδυ προσθέτει στο αξιοσημείωτο της βραδιάς. Διότι συμμετείχε ενεργότατα στις προσπάθειες των τιμωμένων μας προς επιτυχία του έργου για όλους τους ανθρώπους».

«Μας συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Δρ Μπούρλα ξεκίνησε την επιστημονική του καριέρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Κτηνιατρική Σχολή.

Αυτό εκδηλώνει την αγάπη του για όλα τα πλάσματα του Θεού – “μεγάλα και μικρά”, όπως λέει ο ψαλμωδός.* Η δική μας Θεολογική Σχολή της Χάλκης -ένα σχολείο για το οποίο εργάστηκαν οι άρχοντες και το οποίο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπός σας έχει διαχειριστεί με επιτυχία ως ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδας – φιλοξενεί πολλά από τα πλάσματα του Θεού που θα αποκαλούσαμε φίλους μας.

«Το πώς συνδέονται όλα τα ζωντανά όντα μεταξύ τους αποτελεί ένα ζωτικό «κλειδί» για την κατανόηση του τρόπου σύνδεσης με τον υλικό κόσμο και του τρόπου χρήσης της επιστήμης για το καλό των ζωντανών όντων. Αυτή η ανησυχία για όλα τα πλάσματα του Θεού είναι απαραίτητη για μια υγιεινή και υγιή οικολογία του κόσμου, κάτι που έχουμε υποστηρίξει εδώ και δεκαετίες», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Όλοι οι τιμώμενοι σήμερα το βράδυ έχουν διακριθεί στον αντίστοιχο τομέα της φαρμακολογίας. Αυτή η αρχαιότερη επιστήμη της ιατρικής φτάνει πίσω στις χιλιετίες στη μυθική μορφή του Ασκληπιού. Η περίφημη ράβδος του Ασκληπιού βρίσκει το δίδυμό της στο χάλκινο φίδι του Μωυσή -τὸν ὄφιν τὸν χαλκοῦν† που ο Μωυσής ανέστησε στην έρημο και στον οποίο ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός συνέκρινε τον εαυτό του, όταν είπε:

Και καθώς ο Μωυσής ανέστησε το φίδι στην έρημο, έτσι πρέπει να εξυψωθεί ο Υιός του ανθρώπου, έτσι ώστε όποιος πιστεύει σ ‘ αυτόν να μην χαθεί, αλλά να κρατήσει την αιώνια ζωή.

Οι τιμητές μας δεν μας υπόσχονται αιώνια ζωή, αλλά οι συνεισφορές τους μας επιτρέπουν να ζήσουμε τη ζωή μας σε αυτόν τον κόσμο με μεγαλύτερη υγεία. Πρόκειται για την παροχή μας με φάρμακα που σώζουν ζωές, έτσι ώστε να μπορούμε να μετέχουμε στο φάρμακον αθανασίας – ὅς ἐστιν … ἀντίδοτος τοῦ μὴ ἀποθανεῖν, ἀλλὰ ζῆν ἐν Ἰησοῦ Χριστῷ διὰ παντός–”, το οποίο είναι το αντίδοτο στο θάνατο, και είναι μάλλον η ζωή εν Ιησού Χριστώ για πάντα”, όπως ο Άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας λέει.

Οι αξιότιμοι επιστήμονες και οι βραβευθέντες της βραδιάς: ίσως δεν γνωρίζατε τις θεολογικές επιπτώσεις των εργασιών σας. Αλλά όλοι συνδέσατε, με τον δικό σας τρόπο, τα κάτω με τα άνω ή όπως λέμε σε μια πιο οικολογικά βαθιά προσευχή στα Θεοφάνεια, το βάπτισμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού:

Σήμερον τὰ ἄνω τοῖς κάτω συνεορτάζει, καὶ τὰ κάτω τοῖς ἄνω συνομιλεῖ.

Γι ‘ αυτό, συγχαίρουμε και τις δύο πλευρές: εσάς για τα επιτεύγματά σας και το τιμητικό Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, που σας αναγνώρισαν. Όλοι έχετε την ευγνωμοσύνη και τον έπαινο της Αγίας Μητέρας και Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ως Οικουμενικός Πατριάρχης και πνευματικός πατέρας αυτής της Συνέλευσης, προσφέρω τις εγκάρδιες προσευχές μου για τη συνεχή επιτυχία σας, για την καλή υγεία σας και την υγεία των οικογενειών σας. Και προσευχόμαστε ιδιαίτερα για τη θεραπεία του κόσμου μας – όχι μόνο από αυτή την πανδημία, αλλά από κάθε ανισορροπία στη φυσική τάξη που οδηγεί στην υποβάθμιση του πλανήτη μας.

Ζητάμε από τον Ελεήμονα και αγαπητό μας Θεό να παραχωρήσει σε όλους μας τη σοφία και την ταπεινοφροσύνη να δούμε τους εαυτούς μας ως μέρος του ευρύτερου συνόλου, ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τη λύτρωσή Του στον κόσμο με τη συμπεριφορά μας και με τις προθέσεις μας.

Είθε ο Κύριος να σας ευλογεί όλους.

ΑΞΙΟΙ!».

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στον χαιρετισμό του είπε για τους τρεις άνδρες, που τιμώνται για την ανάπτυξη εμβολίων Covid-19 με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα: «Είμαι και προσωπικά ευγνώμων και ευγνώμων εκ μέρους της Εκκλησίας και όλων των ανθρώπων καλής θέλησης σε αυτούς τους λαμπρούς επιστήμονες. Μέσω της ηγεσίας τους, της σκληρής δουλειάς των ομάδων τους και με τη χάρη του Θεού, υπήρξαν ηγέτες στην παραγωγή και την παράδοση εμβολίων που σώζουν ζωές. Κανείς φέτος δεν αξίζει περισσότερο αυτό το τιμητικό βραβείο από αυτούς τους τρεις άνδρες, που έχουν κάνει τόσα πολλά για να βγάλουν τον κόσμο από αυτή τη μάστιγα που έχει καταστρέψει τόσες πολλές ζωές».

Ακόμα, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά των Δρ. Bourla, Sahin και Yancopoulos στην προσπάθεια να μπει ένα τέλος στην παγκόσμια πανδημία, ο Εθνικός Διοικητής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, διοργανωτή της βραδιάς, Anthony Limberakis, σημείωσε: «Ως γιατρός ο ίδιος, έχω δει από κοντά τη φρίκη του Covid-19 και έτσι έχω βαθιά επίγνωση του μεγάλου καλού πουέχουν καταφέρει αυτοί οι άνδρες, παρέχοντας αυτά τα εμβόλια στον κόσμο γρήγορα και με ασφάλεια. Η υπηρεσία που έχουν προσφέρει είναι πραγματικά μεταμορφωτική και έχει δώσει ξανά ελπίδα στον κόσμο. Όλοι τους οφείλουμε ένα βαθύ χρέος ευγνωμοσύνης».

Ο Δρ. Albert Bourla είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer από τον Ιανουάριο του 2019. Οδήγησε την ομάδα επιστημόνων και συναδέλφων του, σε συνεργασία με την BioNTech, στην επίτευξη ενός άνευ προηγουμένου επιτεύγματος: αυτού της ανάπτυξης και διανομής του πρώτου εμβολίου στον κόσμο κατά του COVID-19 σε 300 ημέρες. Κατείχε πολλές άλλες ηγετικές θέσεις στην Pfizer, συμπεριλαμβανομένου του Chief Operating Officer και του Group President της Pfizer Innovative Health, που περιελάμβανε τους επιχειρηματικούς ομίλους Consumer Healthcare, Inflammation & Immunology, Internal Medicine, Oncology, Rare Disease and Vaccines. Δημιούργησε, επίσης, την ομάδα Patient and Health Impact, αφιερωμένη στην αύξηση της πρόσβασης των ασθενών, στην επίδειξη της αξίας των φαρμάκων της Pfizer και στην καινοτομία των επιχειρηματικών μοντέλων. Είναι Διδάκτωρ Κτηνιατρικής και κάτοχος Ph.D. στη Βιοτεχνολογία της Αναπαραγωγής από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Δρ. Ugur Sahin, Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, είναι γιατρός, ανοσολόγος και ηγέτης στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την καταπολέμηση του καρκίνου και των μολυσματικών ασθενειών. Ο Sahin και ξεκίνησε και επιβλέπει το «Project Lightspeed», την ιστορική ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου mRNA για τον COVID-19, μεταβαίνοντας από τις εργαστηριακές και κλινικές δοκιμές στην υπό όρους έγκριση μέσα σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο 11 μηνών. Είναι, επίσης, Πρόεδρος του Επιστημονικού Διοικητικού Συμβουλίου του Helmholtz Institute for Translational Oncology (HI-TRON), στο Mainz.

Ο George D. Yancopoulos, M.D., Ph.D., έχει δημιουργήσει τη Regeneron μαζί με τον Len Schleifer ως Πρόεδρο και Επικεφαλής Επιστημονικό Υπεύθυνο τα τελευταία 30 χρόνια. Η Regeneron εφευρίσκει φάρμακα που μεταμορφώνουν τη ζωή για άτομα με σοβαρές ασθένειες. Είναι κάτοχος περισσότερων από 100 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και κύριος εφευρέτης των εννέα εγκεκριμένων από τον FDA φαρμάκων και τεχνολογιών της Regeneron. Είναι ο βασικός μοχλός της μοναδικής επιστημονικής κουλτούρας και της επιτυχημένης μηχανής ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων της Regeneron, η οποία περιλαμβάνει το πρόγραμμα COVID-19 της εταιρείας για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πανδημίας με ένα ερευνητικό κοκτέιλ αντισωμάτων. Έλαβε το M.D και το Ph.D. από το Πανεπιστήμιο Columbia και έγινε καθηγητής βιολογίας στα 28 του. Γεννήθηκε το 1959 από Έλληνες μετανάστες.

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» καθιερώθηκε το 1986 από το Εθνικό Συμβούλιο του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική. Το βραβείο πήρε το όνομά του από έναν από τους μεγάλους εκκλησιαστικούς ηγέτες του 20ου αιώνα, τον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Αθηναγόρα Α’. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στο Ετήσιο Δείπνο του Τάγματος σε άτομο ή οργανισμό για την εξαίρετη δράση του, το σκοπό και την αφοσίωση, το ενδιαφέρον για τα βασικά δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία όλων των ανθρώπων.

Στους προηγούμενους παραλήπτες περιλαμβάνονται: Πρόεδρος Joseph R. Biden (κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Αντιπροέδρου), πρώην Πρόεδρος Jimmy Carter, ο πρώην Πρόεδρος George H. W. Bush και η Πρώτη Κυρία Barbara Bush, ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo, ο βραβευμένος με Νόμπελ και πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο νομπελίστας Elie Wiesel και η Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.