Για τις τελευταίας στιγμές του του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Δευτέρας, μίλησε ο προσωπικός του γιατρός Δρ. Ιωσήφ Κάσιος.

«Τον ρώτησα αν θέλει κάτι, μου λέει όχι. Τον ρώτησα αν πονάει, μου λέει όχι. Θέλετε να μου πείτε κάτι Μακαριότατε; Όχι γιατρέ μου, ευχαριστώ και χαμογέλασε», αυτά ήταν τελευταία λόγια του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου.

Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Alpha, ο Δρ Κάσιος ανέφερε πως τον τελευταίο μήνα το είχε αντιμετωπίσει πάρα πολύ θαρραλέα και με δύναμη ψυχής δεν είχε λυγίσει ουδεμία στιγμή. Ήταν πολύ συνειδητοποιημένος για το τι επρόκειτο να συμβεί, όμως όλα τα αντιμετώπιζε με δύναμη ψυχής και με χαμόγελο.

Στόχος του προσωπικού του ιατρού ήταν να διασφαλίσει ότι θα έφευγε με αξιοπρέπεια, ενώ όπως είπε ο Δρ Κάσιος καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας του, είχε βιώσει πόνο μόνο για μία ημέρα, καθώς μετά την φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε δεν ένιωσε ξανά πόνο. «Επικοινωνούσε ο Μακαριότατος, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας, μέχρι και την Κυριακή το βράδυ, που τον είχα επισκεφθεί. Είχαν συνομιλήσει λίγο μαζί του, βεβαίως μονολεκτικά, όμως είχε πλήρη αντίληψη του τι γινόταν. Όντως μόνο μια ημέρα είχε βιώσει πόνο και εκεί το είχαμε ζητήσει, πως θα αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση, του δόθηκε κάποια φαρμακευτική αγωγή και από εκείνη την ημέρα δεν είχε πόνο, μέχρι και την ημέρα που κατέληξε. Μάλιστα, είχε αναφέρει ότι ‘’ναι έγινε θαύμα, δεν πονάω’’. Κάθε φορά που τον ρωτούσαμε αν πονάει, έλεγε ‘’όχι δεν πονάω’’».

Παράλληλα, ο Δρ Κάσιος ανέφερε πως «η όλη πορεία ήταν εξελικτική, γιατί αναμενόταν πως θα κατέληγε ο Μακαριότατος. Το βράδυ της Κυριακής η κατάσταση είχε επιδεινωθεί και προϊδέαζε πως δεν θα βγάζαμε το βράδυ ή τη Δευτέρα. Γύρω στις 2:30 το πρωινό της Δευτέρας, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Στις 5:30 όταν είχα φθάσει στην Αρχιεπισκοπή, η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη και δυστυχώς στις 06:40 κοιμήθηκε ο Μακαριότατος. Στόχος μου ήταν πάντοτε ότι έπρεπε να φύγει με αξιοπρέπεια και με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και αυτοί οι στόχοι είχαν επιτευχθεί. Έφυγε αξιοπρεπέστατα και τις τελευταίες ώρες πριν κοιμηθεί, πραγματικά, είχε μια κατανυκτική λειτουργεία από τους Ιερείς της Αρχιεπισκοπής. Πραγματικά βιώσαμε κάτι πρωτόγνωρο και ομολογώ κάτι πολύ συγκινητικό».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.