Εισήλθαμε ήδη εις το Τριώδιον και τον μήνα Μάρτιον και εύχομαι να διέλθωμεν και τα δύο όλοι μας, εσείς με τις οικογένειές σας και τους ενορίτες σας και οι άγιες Καθηγουμένισσες με τις Αδελφότητες και τους προσκυνητάς της Μονής τους ψυχωφελή και σωτήρια, αλλά και με συνεχιζόμενη προσοχή και τήρησι των οδηγιών των ειδικών προς αποφυγήν της πανδημίας του κορονοϊού, που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον κόσμον.

Δια της παρούσης σας γνωρίζω, ότι από σήμερα μέχρι τις 8 Μαρτίου συνεχίζομε την τέλεσι των θείων Λειτουργιών με ανοικτές μεν τις Εκκλησίες μας, αλλά φορώντας τις μάσκες και με συμμετοχή μέχρι 9 λαϊκών. Τις καθημερινές επίσης ανοικτές οι Εκκλησίες μας δια ατομικήν προσευχή από 9-12 και 3-5,30 το απόγευμα.

Ιδιαίτερα πρέπει να προσέξουμε τα Ψυχοσάββατα. ΔΕΝ θα γίνη συγκέντρωσις στους Ναούς για τον Εσπερινό και το καθιερωμένον Μνημόσυνον των συγγενών μας. Τα κόλυβα και τα ονόματα των κεκοιμημένων συγγενών μας θα διαβαστούν, ως εξής :

1. Όταν το διάβασμα των ψυχών συνηθίζεται και γίνεται στους ενοριακούς Ναούς:

Από ώρα 1.μμ. -5,30 μ.μ. της Παρασκευής οι Εφημέριοι θα ευρίσκωνται εις τους Ιερούς Ναούς τους. Θα κάνουν τον Εσπερινόν και το καθιερωμένον Τρισάγιον και θα αναμένουν τους Χριστιανούς με τα πρόσφορα, τα κόλυβα και τα ονόματα των κεκοιμημένων συγγενών τους. Μία – μία ενορίτισσα ή ενορίτης που θα έρχεται θα δίνη τα ονόματα στον ιερέα, θα τα διαβάζη ο ιερέας, θα παίρνη τα κόλυβα ο χριστιανός ή η χριστιανή και θα φεύγη. Εάν συμπέση να έχουν πάη στον Ναόν περισσότεροι από τρεις, θα αναμένουν εκτός του Ναού και αφού τελειώσει το διάβασμα των τριών, θα μπουν άλλοι τρεις και ούτω καθεξής.

2. Όπου συνηθίζεται το διάβασμα των ψυχών να γίνεται στον Κοιμητηριακό Ναό, θα γίνη ακριβώς το ίδιο ως άνω, όχι όλοι μαζί, αλλ’ ένας – ένας μέχρι τρεις το πολύ από ώρα 1-5,30 μ.μ.

3. Όπου συνηθίζεται να διαβάζωνται οι κεκοιμημένοι επί του τάφου τους –συνήθως στις Πόλεις – θα διαβασθούν και πάλιν επί του τάφου, από 1 μ.μ. έως τις 5.30, ως κάτωθι :

Κάθε ένας ή κάθε μία κυρία που έρχεται στο Κοιμητήριο θα πηγαίνη στον Ιερό Ναό να προσκυνάη, θα πάρη τα κεριά της και θα πηγαίνη στον οικογενειακό της τάφο. Ο ιερέας θα βλέπη ή θα ενημερώνεται από τον Νεωκόρο ή τον ενδιαφερόμενον και θα πηγαίνη στον τάφο να διαβάση τους κεκοιμημένους τους.

4. Στους Ναούς των Πόλεων βεβαίως θα είναι εφημέριος και την Παρασκευή και το Σάββατο πρωί 9-12 και το απόγευμα 3- 5,30 για ψυχοχάρτια.

5. Στα Μοναστήρια οι ψυχές των Μοναζουσών θα διαβασθούν το Σάββατο το πρωί κατά την θείαν Λειτουργία και στο τέλος αυτής κατά την τάξιν. Όμως δεν θα δεχθούν χριστιανούς με κόλυβα.

Ελπίζω, ότι όλοι θα δείξουμε την δέουσα προσοχή, την κατανόησι και την καλή διάθεσι, ώστε όλα να διεξαχθούν κατά τάξιν και ψυχωφελώς και δια τους κεκοιμημένους συγγενείς μας και δι ἡμᾶς τους ζώντας τους περιλειπόμενους.

Χρόνος είναι και με την βοήθεια του Θεού θα περάση όσο είναι δυνατόν πιο ανώδυνα.

Με θερμές πατρικές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.