Με τη δέουσα λαμπρότητα και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους ευσεβών χριστιανών εορτάσθηκαν στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας την Παρασκευή 14 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Επισκόπου Γορτύνης, τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, ο Πανοσιολ. Ιεοκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμ. Νικόδημος Κατρίνης, οι Παν/τοι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι της Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, καθώς και ο Αρχιερ. Επίτροπος της Η΄ Αρχιερ. Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αιδεσιμ. Πρωτ. του Οικουμενικού π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης και Κληρικοί άλλων εκκλησιαστικών Επαρχιών της Μεγαλονήσου, ενώ περέστησαν συμπροσευχόμενοι πολλοί Εφημέριοι, Μοναχοί και Μοναχές.

Εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπολεως Ιεραπύτνης και Σητείας τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Νεστοράκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφημερίων της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος εξέφρασε προς τον Σεβασμιώτατο υιικές εγκάρδιες ευχές για σωματική και πνευματική υγεία, πολυχρόνια και καλλίκαρπη αρχιερατική διακονία, συνεχίζοντας να αξιοποιεί την ποικιλία των χαρισμάτων του, με «ηβώσαν καρδίαν», όπως ο άγιος ένδοξος Ιερομάρτυς Κύριλλος, Επίσκοπος Γορτύνης, «προς δόξαν του εν Τριάδι Αγίου Θεού, επ᾿ αγαθώ της Εκκλησίας και προς επίρρωσιν και επιστηριγμόν πάντων ημών».

Όπως τόνισε, «η τοπική μας Εκκλησία εν εορταστική συνάξει Κλήρου καί λαού, τιμά τον Επίσκοπον αυτής, τον έχοντα την προστασίαν και φέροντα επαξίως το όνομα του συντοπίτου του Κρητός αγίου. Η εορτή του Επισκόπου δεν έχει τον χαρακτήρα μίας ιδιωτικής εορτής, αλλά συνιστά κορυφαίο γεγονός εορτασμού για την τοπική Εκκλησία, ημέρα χαράς, εορτή πρώτη και κυρία, διότι ο Επίσκοπος είναι τύπος Χριστού και καθήμενος εις τόπον Χριστού, είναι η καθολική έκφραση της Εκκλησίας, ο κατέχων το πλήρωμα όλης της ιερωσύνης και «πάντας αυτής τους βαθμούς εν αυτώ συγχωνεύων και δι’ εαυτού μεταδίδων». Είναι «ο φυλάσσων, ο επιτηρών, ο εν υπομονή και επιμονή επιμελούμενος και προκινδυνεύων του ποιμνίου του, και την εκείνου στενοχωρίαν οικείαν οδύνην ποιούμενος», ευρισκόμενος μεταξύ Θεού και ανθρώπων «ανάγων προς τον Θεόν τας προσευχάς των δοξολογιών, των ευχαριστιών, των παρακλήσεων και των ικεσιών αυτών, και κατάγων την ευλογίαν του Θεού προς έναν έκαστον, διά τήν σωτηρίαν των ψυχών αυτών».


Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.