Σήμερα, Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, ημέρα που Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Επισκόπου Αθηνών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος άγει τα ονομαστήριά του.

Λόγω της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εφέτος δεν τελέσθηκε η από ετών καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου.

Αντ’ αυτής το απόγευμα της Κυριακής, 2 Οκτωβρίου 2022, τελέσθηκε Εσπερινός στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Διονυσίου, πλαισιουμένου εκ των Ιερέων και Λαϊκών συνεργατών του στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, στην προσωπική του σύνδεση με τον Άγιο και στο ιδιαίτερα βαρύ φορτίο του Επισκοπικού Αξιώματος, ενώ ευχαρίστησε τον Θεό, που τον αξίωσε να διαποιμαίνει αυτή την ιστορική και Αποστολική Μητρόπολη, καθώς και τους συνεργάτες του Κληρικούς και Λαϊκούς για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Σήμερα το πρωί Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο τελέσθηκε ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και στην συνέχεια Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Γλυφάδας κ. Αντωνίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, ως και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Διονυσίου, παρέστησαν δε συμπροσευχόμενοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος.

Από νωρίς το πρωί πιστοί από όλη την Μητροπολιτική Περιφέρεια, Μοναστικές Αδελφότητες και ο Ιερός Κλήρος συνέρρευσαν στον Ιερό Ναό προκειμένου να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα και το απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, που είχαν τεθεί σε προσκύνηση, και να λάβουν την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου. Ανάμεσά τους παρέστησαν ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, ο παρασημοφορηθείς από την Ιερά Μητρόπολή Κορίνθου Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και Ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεώς κ. Γεώργιος Πιέτρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετρίτσης, ο Οφφικιάλος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και παρασημοφορηθείς με τον Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος μετά της εριτίμου συζύγου του Ελένης και ο επίσης παρασημοφορηθείς και Μέγας Ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Χρήστος Πιέτρης μετά του κ. Μιχαήλ Γλυνού. Τους ιεροψαλτικούς χορούς εκόσμησαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Αναστάσιος Γκιούλης, ο Λαμπαδάριος κ. Ιωάννης Λιούντρης και μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου Κορινθίων Ιεροψαλτών «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ».

Τον Ιερό Άμβωνα διηκόνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με αφορμή το Αποστολικό ανάγνωσμα ομίλησε για τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και την ευλογημένη συγκυρία να λειτουργούν σήμερα στο Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, του Οποίου το κήρυγμα ενστερνιζόμενος ο Άγιος Διονύσιος έγινε ο πρώτος Επίσκοπος των Αθηνών.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι βρέθηκαν εδώ σήμερα για να λατρεύσουν, μέσα από την Ευχαριστιακή σύναξη, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, να τιμήσουν τον Άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο και να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη και πνευματικό μας πατέρα δια τα ονομαστήριά του. Αναφέρθηκε επιπρόσθετα, μέσω των έργων του Αγίου Δοσιθέου του Ιεροσολύμων, στο μέγα αξίωμα της Αρχιερωσύνης, ως δωρεά του Θεού στους Επισκόπους που το φέρουν αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού χωρίς τον Επίσκοπο δεν μπορεί να υπάρξει Εκκλησία. Είναι τόσο αναγκαίο το Επισκοπικό αξίωμα, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, όσο η αναπνοή για τον άνθρωπο και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο τα έτη του να είναι χαριτωμένα, ευλογημένα και άγια, συνεχίζοντας να είναι φως και αγάπη όχι μόνο για την Ιερά Μητρόπολη αλλά και για την Εκκλησία ολόκληρη, την οποία με τον σοφό του λόγο, τις τοποθετήσεις και την σημαντική του πνευματική εργασία, που καταβάλει τόσο μέσα στην Ιεραρχία όσο και στην Εκκλησία γενικότερα, κοσμεί και προβάλει προκειμένου να δοξάζεται το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και οι άνθρωποι μας να βαδίζουν με ασφάλεια σε σωτήριο λιμένα.

Στον σύντομο ευχαριστήριο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ευχαρίστησε άπαντες τους παρισταμένους για την τιμητική και υποστηρικτική προς το πρόσωπο του παρουσία τους, ιδιαιτέρως τους Αρχιερείς αδελφούς του, που παρά την προγραμματισμένη για αύριο Ιεραρχία δεν υπολόγισαν την σωματική κόπωση και προσήλθαν να προσευχηθούν για την ταπεινότητά του και προσέθεσε λίγους λόγους στα προλεχθέντα του αγίου Πατρών για την σπουδαιότητα, την ιδιαιτερότητα και το μεγάλο ψυχικό φορτίο του Επισκοπικού Υπουργήματος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλλη Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αοιδίμου Ασπασίας Γ. Μαντάλου, μητρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, επί τη συμπληρώσει τεσσάρων ετών από την εις Κύριον εκδημίας της καθώς και του πατρός του Γεωργίου Μάνταλου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.