Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και με μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και ευσεβών χριστιανών τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Επισκόπου Γορτύνης, κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Το απόγευμα της Δευτέρας 13 Ιουνίου, στην ακολουθία χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι εκ του Ιερού Βήματος ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

Στο τέλος του Αρχιερατικού Εσπερινού τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε με εγκάρδια λόγια εκ μέρους των τριών παρισταμένων Σεβ. Αρχιερέων ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι μέσα στη χαρά και την πανδαισία της εορτής της επιδημίας του Αγίου Πνεύματος, το οποίο «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας», μετέχομε στην εορτή του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κυρίλλου στον μεγαλοπρεπή Ι. Κ. Ναό της Αγίας Φωτεινής, που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλοθέου Β΄ (Βουζουνεράκη).

Όπως σημείωσε «η εορτή του Επισκόπου, που δεν είναι μια ιδιωτική υπόθεση, αλλά εορτή όλης της Εκκλησίας και όλου του τόπου», και εξέφρασε την αδελφική αγάπη, την τιμή και τη χαρά των τριών Ιεραρχών. Ακόμα, εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχές στον εορτάζοντα Σεβ. κ. Κύριλλο για αμφιλαφή υγεία, έτη πολλά, πολύκαρπα και αγλαόκαρπα, συνεχώς με τον φωτισμό και τη χάρη του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάζοντα Μητροπολίτη, υπογραμμίζοντας ότι κληρονόμησε από τον μακαριστό Γέροντα και προκάτοχό του Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο την ειλικρίνεια και την ευθύτητα, από δε τον μακαριστό Φιλόθεο την αγάπη του για την Εκκλησία, τηρώντας το Αγιογραφικό «τα μεν οπίσω επιλανθανόμενος, τοις δε έμπροσθεν επεκτεινόμενος», και ο ίδιος χαρακτηρίζεται από την εντιμότητα, τη συγκατάβαση και τη συναίνεση, που αποτελούν χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Επιπλέον, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος ευχήθηκε προς τον άγοντα τα σεπτά ονομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο με την εξής μαντινάδα: «Με μαντινάδα θα σου πω Δεσπότη μου χρόνια πολλά να ζήσεις, και όλο σου το ποίμνιο να ευαρεστήσεις».

Στη συνέχεια αντιφώνησε ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους τρεις Σεβ. Αρχιερείς για την παρουσία, την αγάπη και τον κόπο που υπεβλήθηκαν, ειδικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο που μετέβη από την Εσπερία Κρήτη και όδευσε οδόν μακράν. Επεσήμανε ότι θεωρεί την προσευχητική παρουσία των Αγίων Αρχιερέων δώρο του Παρακλήτου και εκζήτησε τις προσευχές τους ως βακτηρία και επιστηριγμό στην ταπεινή του αρχιερατική διακονία.

Ο Σεβ. επιβεβαίωσε ότι ο Ναός της Αγ. Φωτεινής αποτέλεσε το απαύγασμα και το κύκνειο άσμα του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλοθέου του Β΄, πνευματικού τέκνου του μακαριστού Επισκόπου Ιεράς και Σητείας Φιλοθέου Α΄ (Μαζοκοπάκη), ο οποίος καταγόταν από την Κίσσαμο και οραματίσθηκε αυτό το παραλιακό συγκρότημα της τοπικής Εκκλησίας, αγοράζοντας από την την έκταση όπου και ανήγειρε το Επισκοπείο, το Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, την Αγία Φωτεινή και το Οικοτροφείο.

Επίσης ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρισταμένους και τους ευχήθηκε εγκάρδια ο Άγιος Κύριλλος ο θαυματουργός, Επίσκοπος Γορτύνης και Πρόεδρος της Εκκλησίας Κρήτης, Ιερομάρτυς των πρώτων χριστιανικών αιώνων, να ενισχύει όλους στον καθημερινό αγώνα τους και να πρεσβεύει στον Τριαδικό Θεό να παραμένουμε ενωμένοι στην Εκκλησία του Χριστού «εν τω συνδέσμω της αγάπης».

Τέλος ευχαρίστησε τους Κληρικούς που συμμετείχαν στην Ακολουθία του Εσπερινού και ιδιαιτέρως τον Πανοσιολ. Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Νικηφόρο Κουνάλη, τον Αιδεσ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιο Μαλλιωτάκη, Αρχιερ. Επίτροπο Η΄ Αρχιερατ. περιφέρειας της Ι.Α.Κ., και τον Αιδεσιμολ. Στρατιωτικό Ιερέα, Συνταγματάρχη (Θρ) και Διευθυντή Στρατιωτικών Ιερέων της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Γ.Ε.Σ., Πρωτ. Νεκτάριο Μαρκάκη, τον Άρχοντα Πρωτέκδικο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Δημήτριο Μηλαθιανάκη, Νομικό Σύμβουλο της Ι. Επαρχ. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, καθώς και όλους τους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, τους δύο χορούς των καλλικέλαδων Ιεροψαλτών στον κ. Ιωάννη Αρώνη και ιδιαιτέρως στον Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, επικεφαλής του αριστερού χορού, στον οποίο ευχήθηκε τα δέοντα για την επικείμενη συνταξιοδότησή του, ως Καθηγητού Θεολόγου, από την Εκπαίδευση.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, κατά την οποία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και πλειάδα Κληρικών, ο Σεβ. κ. Κύριλλος διένειμε τον άρτο και δέχθηκε τις ευχές όλων για τα σεπτά ονομαστήριά του.

Ακολούθησε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα του παρακείμενου «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας». Παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, ο δημ. σύμβουλος κ. Αργ. Πανταζής και ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Μ. Λουτσέτης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης και πολλοί πιστοί από όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.