Για τον κάθε Ποιμενάρχη υπάρχουν κάποια προσωπικά γεγονότα στην ζωή του τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή εορτασμού. Σε μερικά από αυτά όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί, και να θέλει, να αποκλείσει στον εορτασμό τους την συμμετοχή του ποιμνίου του.

Ένα από αυτά τα γεγονότα είναι η επέτειος των ονομαστηρίων, όπου δίδεται η ευκαιρία στο λαό να εκφράσει την αγάπη και το σεβασμό του στον Ποιμενάρχη του. Τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχη αποτελούν αφορμή αυθόρμητης προσέλευσης κυρίως του απλού λαού, μη εξαιρουμένων οπωσδήποτε ως προς τον αυθορμητισμό και τις εκ του πρωτοκόλλου επιβαλλόμενες επισκέψεις.

Μια τέτοια επέτειος αθρόας και αυθόρμητης προσέλευσης κόσμου στο Μητροπολιτικό Κέντρο της Βόννης παρατηρείται κατά την ημέρα των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου.

Από την ενθρόνισή του και μετά κάθε χρόνο η συνάντηση του Μητροπολίτη Γερμανίας με τον λαό της Μητροπόλεώς του, την 15η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Αυγουστίνου είναι σταθερή, με εξαίρεση το 2016 που κατά την ημέρα αυτή βρισκόταν εκτός Γερμανίας, ως μέλος της επίσημης αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στο Κολυμπάρι της Κρήτης.

Φέτος ο εορτασμός των ονομαστηρίων του Μητροπολίτη μας μεταφέρθηκε κατά μία ημέρα, εξαιτίας του ότι συνέπεσαν με το Ψυχοσάββατο και δεν διευκόλυνε την προσέλευση των ιερέων της Μητροπόλεώς μας και όχι μόνο.

Έτσι λοιπόν ορίσθηκε ως ημέρα εορτασμού η Κυριακή της Πεντηκοστής, ημέρα κατά την οποία εορτάζει και ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδος στη Βόννη.

Το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε των ακολουθιών του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και του Εσπερινού της Γονυκλισιάς με συλλειτουργούς τον Σεβασμιώτατο εν Γερμανία Μητροπολίτη κ. Ισαάκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρθολομαίο βοηθό Επίσκοπο της Μητροπόλεώς μας. Κατά την Θεία Λειτουργία απέδωσε ύμνους, ενθουσιάζοντας το εκκλησίασμα η χορωδία της αραβόφωνης ενορίας του Ντίσελντορφ, η οποία συνόδευε τον Μητροπολίτη κ. Ισαάκ.

Στο τέλος των ιερών ακολουθιών αντηλλάγησαν προσφωνήσεις μεταξύ των δύο Μητροπολιτών κατά τις οποίες ο Σεβασμιώτατος κ. Ισαάκ αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου με αφορμή την ονομαστική του εορτή και τόνισε την σημαντική συμβολή του στην εδραίωση της Ορθοδοξίας στην Ο. Δ. της Γερμανίας καθώς και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων όλων των εθνικοτήτων.

Ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της σοβαρής παρουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γερμανία, την ανύσταχτη φροντίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς αυτή την κατεύθυνση και στην αξία της συνεργασίας μεταξύ όλων των Ορθοδόξων. Μετά τις ιερές ακολουθίες πανηγυρική τράπεζα στρώθηκε για όλους τους παρευρισκομένους, η οποία ευνοούντος του καιρού επεκτάθηκε και στον αύλειο χώρο και το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε πολλές φορές την ημέρα, για την περιποίηση του κόσμου που προσήλθε για να ευχηθεί στον την προτεραία εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας.

Το πρόγραμμα καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας ήταν ποικίλο.

Ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού κ. Αθανάσιος Δεσπότης απέδωσε ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια με την χορωδία του ναού και με παιδιά μέλη των παιδικών χορωδιών.

Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχαν και κορυφαίοι έλληνες καλλιτέχνες από την Όπερα της Βόννης, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα στην αυλή του Μητροπολιτικού Κέντρου ελληνική ορχήστρα με μουσική απ΄όλη την Ελλάδα έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να διασκεδάσει με τραγούδι και χορό.

Η ροή των επισκεπτών καθ’ όλη την ημέρα ήταν συνεχής και πυκνή. Άνθρωποι όλων των ηλικιών απ’ όλη την Γερμανία προσήρχοντο μέχρι αργά το βράδυ για να ευχηθούν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη.

Μεταξύ αυτών πολλοί ήταν οι γερμανοί αλλά και από άλλες εθνικότητες και από όλα τα κοινωνικά στρώματα, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, εργάτες και συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, μικρά παιδιά κ.ά.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αυγουστίνος εύχαρις και με αποτυπωμένο μόνιμα χαμόγελο ικανοποίησης στα χείλη τους υποδεχόταν όλους και πήγαινε από τραπέζι σε τραπέζι και από παρέα σε παρέα για να συζητήσει αλλά και να φροντίσει την περιποίηση όλων. Όμορφη η εικόνα του Μητροπολιτικού Κέντρου αυτή την ημέρα.

Σε πλήρη υλοποίηση αυτό που ακούστηκε στο κοντάκιο της εορτής της Πεντηκοστής «εις ενότητα πάντας εκάλεσε». Ενωτικό το πνεύμα των Ορθοδόξων, των Χριστιανών, ενωτική και η ονομαστική εορτή του Μητροπολίτη μας.

Το γενικό συμπέρασμα: η επιβεβαίωση της αγάπης και του σεβασμού του χριστεπωνύμου πληρώματος της Μητροπόλεώς μας, αλλά και της γερμανικής κοινωνίας προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου, του οποίου προσευχητικώς ευχόμαστε ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ!

Αρχιμ. Γεράσιμος Φραγκουλάκης


Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.