Σε τροχιά «ήρεμων νερών» Ελλάδα και Τουρκία - Τι περιλαμβάνει η Διακήρυξη Φιλίας - Οι μεγάλες διαφορές μπορεί να μένουν άλυτες, αλλά αυτό να μην αποτελεί εμπόδιο για την ομαλή διμερή συνεργασία

Ένα τολμηρό βήμα για μια διαφορετική πορεία στα ελληνοτουρκικά σηματοδοτεί η δημόσια παρουσία και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην μεσημεριναή συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου και η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.

Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων και αντιπαραθέσεων (με το διάλειμμα των τελευταίων δέκα μηνών),οι δυο ηγέτες φάνηκαν έτοιμοι να δώσουν ώθηση στην διαδικασία επαναπροσέγγισης και συγχρόνως να βάλουν μια βάση για τα επόμενα βήματα της συνεργασίας και το πλαίσιο ενός κώδικα «συμπεριφοράς» με σεβασμό βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Στις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι ήθελαν να στείλουν θετικό μήνυμα. Με καθαρό τρόπο οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναφέρθηκαν με τρόπο που δεν θύμιζε σε τίποτα το «πολεμικό» περιβάλλον που επικρατούσε πριν ένα χρόνο, στην ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων και αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων και συγχρόνως δεν φοβήθηκαν να θίξουν θέματα που χωρίζουν τις δυο χώρες.

Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το Κυπριακό,η Γάζα ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι για την Ελλάδα η μοναδική διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας απαντώντας έτσι στην αναφορά του Τ.Ερντογάν (στην Καθημερινή) ότι πρέπει να εξετασθούν ως πακέτο και οι «αλληλένδετες» διαφορές.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.