Η Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, χτισμένη σε υψόμετρο 753 μέτρων, στον Δήμο Αμφίπολης (Σέρρες), με εντυπωσιακή ιστορία 15 αιώνων, έχοντας λειτουργήσει και ως εκπαιδευτικό κέντρο, καταστράφηκε πολλές φορές από επιδρομές στη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Κατά τους βαλκανικούς, τον Α και Β’ ΠΠ αποτέλεσε στόχο των Βουλγάρων κατακτητών, με δολοφονίες, απαγωγές, πυρπολήσεις, καταστροφές, αλλά και κλοπές των ιερών κειμηλίων και 1300 τόμων βιβλίων και χειρογράφων, τα οποία ακόμα και σήμερα βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σόφιας, στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujev και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας, ενώ κάποια άλλα πουλήθηκαν ή έφτασαν με άλλους τρόπους, μέσω Βουλγαρίας, σε βιβλιοθήκες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αυτά τα κειμήλια έχει πολλές φορές ζητήσει η Ελληνική Πολιτεία έκτοτε.

H Οδηγία 2014/60/ΕΕ σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών αναφέρεται σε παρανόμως απομακρυνθέντα αγαθά από το έδαφος κράτους μέλους, μετά το 1992 και σύμφωνα με το άρθρο 167(ΣΛΕΕ), η προστασία και η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, όμως υπάρχει πεδίο δράσης της ΕΕ στην ενθάρρυνση της συνεργασίας και στην υποστήριξη και συμπλήρωση ενεργειών υπέρ της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαθέτει εργαλεία υποστήριξης κινήσεων καλής θέλησης, για να επιστραφεί η κλαπείσα σε πρότερη περίοδο πολιτιστική κληρονομιά ενός Κράτους Μέλους από ένα άλλο;

Μπορεί η Οδηγία 2014/60/ΕΕ να αναθεωρηθεί κατόπιν πιθανού αιτήματος Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών;”

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.