Την ημέρα μνήμης των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, 4-12-2013 (21 Νοεμβρίου με το Π.Ε.), τελέσθηκε αρχιερατική Θ. Λειτουργία, στο πανηγυρίζον ομώνυμο εκκλησάκι, που βρίσκεται στο κτίριο της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Βαρσοβίας.

Από βραδύς έγινε ολονύχτια αγρυπνία, από τον τιτουλάριο Επίσκοπο Χαϊνόβκας κ.Παύλο, Βικάριο του Βαρσοβίας, συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων. Ανήμερα της εορτής, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ.Σάββας, προσευχήθηκε με τους φοιτητές και χειροθέτησε Αναγνώστες πέντε από αυτούς: Σέργιος, Ραδοσλάβος, Μαξιμιλιανός, Γαβριήλ και Μιχαήλ.

Τον Θ.λόγο κήρυξε επικαίρως ο τριτοετής φοιτητής Αλέξανδρος Klinkowski, τονίζοντας την εξαιρετική ταπεινοφροσύνη της Παναγίας, της οποίας η ζωή είναι συνεχής παρακολούθηση της φωνής του Θεού. Από τη στιγμή της εισαγωγής της στο ναό, «η Μαρία ξεκινά τον δρόμο της προετοιμασίας της, για να εκπληρώσει την προφητεία, να γίνει η Μητέρα του Θεού. Η καρδιά της, που εμπιστεύτηκε τον Θεό, έγινε ναός που δεν χτίστηκε από ανθρώπινα χέρια».

Ο Μητροπολίτης κ.κ.Σάββας απηύθυνε διδακτικό λόγο στο εκκλησίασμα, παρουσιάζοντας το θεολογικό νόημα της εορτής, εφιστώντας την προσοχή στην οντολογική της διάσταση και την άρρηκτη σύνδεση με τα θεμέλια της ορθόδοξης πίστης. Η Θεοτόκος έγινε όργανο στα χέρια του Θεού. Η εισαγωγή της στο ναό ξεκίνησε τον αγιασμό της ανθρώπινης φύσης στην ενσάρκωση του Υιού του Θεού.

Ο Μακ/τατος απευθύνθηκε στους νεο-χειροθετηθέντες σπουδαστές, {είναι εσωτερικοί στην Σχολή}, τονίζοντας ότι «ο επιλεγμένος δρόμος και η φοίτηση στο Ιεροσπουδαστήριο δεν είναι μόνο πνευματική μόρφωση, αλλά πάνω απ’ όλα είναι προσευχητικό σχολείο». Ενθάρρυνε δε τον δυναμισμό της πίστεως, ζήλο στην προσευχή και στον αυτοαγιασμό, γιατί «αγιάζοντας τον εαυτό μας, αγιάζουμε τους άλλους ανθρώπους, αγιάζουμε τον κόσμο». Απευθυνόμενος στους ιεροδιδασκάλους, αλλά και σε κάθε άνθρωπο είπε: «Προσπαθήστε να βρείτε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που φέρνει η ζωή, σε αυτό το εκκλησάκι.

Τέλος, ο πρωθιερεύς π.Γεώργιος Τοφιλούκ, πρύτανης της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής, ευχαρίστησε τους ιεράρχες και τους κληρικούς που συμπροσευχηθηκαν μαζί. Ειδικότερα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Μακ/το Προκαθήμενο της Πολωνίας, για την τιμητική παρουσία του στην Σχολή.

Ο ελληνομαθής Χαϊνόφκας κ. Παύλος (γενν. το 1978), εκτός από Θεολογία που σπούδασε στην Βαρσοβία, είναι και απόφοιτος (2017) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τυγχάνει διάδοχος του μαρτυρικού Χαϊνόφκας κυρού Μύρωνα, ο οποίος προ 10ετίας περίπου, είχε τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα. Ήταν από τις τάξεις του Στρατιωτικού Κλήρου, με τον βαθμό του Ταξίαρχου των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.