Η «φοβερή επιδημία εξ Ανατολών με το περίεργο όνομα» γνωρίζουμε πλέον με τον πιο τραγικό τρόπο ότι είναι ο φονικός κορονοϊός. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι πώς ο μακαριστός μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης γνώριζε με τέτοιες λεπτομέρειες για το κακό που θα πλήξει όλη την ανθρωπότητα όταν έβγαινε από τα χείλη του αυτή η φράση, πριν από 30 ολόκληρα χρόνια!

Η συγκεκριμένη ομιλία του μακαριστού μητροπολίτη, που σήμερα προκαλεί ανατριχίλα, είχε γίνει ενώπιον των πιστών το μακρινό 1990, όταν περιέγραφε, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν ο σύγχρονος άνθρωπος και ο πλανήτης.

Κανένας από το ακροατήριο του αείμνηστου ιεράρχη δεν θα μπορούσε να φανταστεί τότε πόσο προφητικά ήταν τα λόγια που άκουγε και κανείς διαβάζοντας τα επόμενα χρόνια το συγκεκριμένο κήρυγμα δεν θα περίμενε ότι επρόκειτο για μια τόσο λεπτομερή περιγραφή της εφιαλτικής κατάστασης που βιώνουμε στις μέρες μας.

Ο Αυγουστίνος Καντιώτης, που έφυγε από τη ζωή στις 28 Αυγούστου του 2010, σε ηλικία 103 ετών, ήταν ένας ιεράρχης που ξεχώριζε για το σθένος με το οποίο μιλούσε στο ποίμνιο, το φλογερό πάθος που ξεχείλιζε στις ομιλίες του, αλλά και την απλοϊκή γλώσσα που χρησιμοποιούσε για να γίνεται κατανοητός από όλους.

Η ομιλία
Μια από αυτές τις ηχογραφημένες ομιλίες, διάρκειας περίπου 50 λεπτών, τη διαβάζουμε σήμερα και την ακούμε ξανά και ξανά, καθώς είναι εκπληκτικό και εντελώς ανεξήγητο πόσο ακριβής ήταν, όταν προειδοποιούσε γι’ αυτή τη φοβερή ασθένεια που θα ήταν το αποτέλεσμα της αμετανοησίας μας, όπως είχε πει. Στην ομιλία του είχε αναφερθεί στους κινδύνους που διατρέχει ο σύγχρονος άνθρωπος, χωρίζοντάς τους σε ατομικούς, κοινωνικούς, εθνικούς και παγκόσμιους.

«Κινδυνεύουμε ως άτομα. Κινδυνεύουμε από επιδημία. Αχ, η επιδημία! Ωχ, ωχ, ωχ! Ερχεται, έρχεται, έρχεται, έρχεται! Έρχεται επιδημία, όχι γρίπη σαν τη γριπούλα αυτή, που πέφτεις στα κρεβάτια, αλλά, σύμφωνα με την Αποκάλυψη, έρχεται επιδημία με ένα περίεργο όνομα ασθένειας που θα εκμηδενίσει, θα εξευτελίσει τους γιατρούς, θα εξευτελίσει τα φαρμακεία, τα πάντα! Σκούπα ηλεκτρική!» είχε πει αυτολεξεί στο συγκεκριμένο σημείο ο μακαριστός ποιμενάρχης της Φλώρινας και συνέχισε:

«Τι να μας κάνει ο Θεός; Προσευχή δεν κάνουμε, Αγία Γραφή δεν διαβάζουμε, πορνείες και μοιχείες και διαζύγια και ακαθαρσίες, σκουλήκια βρομερά και ακάθαρτα! Ερχεται επιδημία που θα σαρώσει τον κόσμον ολόκληρο! Σκούπα ηλεκτρική! Και όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήλθε η γρίπη εκείνη που εσάρωσε την Αθήνα ολόκληρον και χιλιάδες έπεσαν και απέθαναν, ούτω πως έρχεται εξ Ανατολών φοβερά επιδημία! Κινδυνεύουμε, αδελφοί μου! Να πέσουμε στα γόνατα, στα άρματα, στην προσευχή!»

Τα λόγια που είπε είναι πραγματικά συγκλονιστικά και δεν είναι υπερβολή να τα χαρακτηρίσουμε προφητικά. Τότε ίσως είχαν ακουστεί ως υπερβολές του ιεράρχη, που χαρακτηρίστηκε από την αυστηρή προσήλωση στην εκκλησιαστική παράδοση και την πολεμική του απέναντι στον παπισμό, προκαλώντας πολλές ρήξεις.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.