Ι.Μ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Σαν σήμερα, στις 27 Φεβρουαρίου του 2011 εκτυλίχθηκαν ιστορικές στιγμές στον Άγιο Κοσμά Νέας Φιλαδελφείας, όπου με Πατριαρχική εντολή είχαν μεταφερθεί μετά την εκταφή τους από το Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών τα ιερά Λείψανα του εξόριστου Πατριάρχη Κωνσταντίνου ΣΤ΄(1859-1930).

Ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης προσφέρει την αναίμακτο Θυσία και προεξάρχει του ιερού μνημοσύνου.

Κλήρος, Αρχές και Λαός αποδίδουν τις πρέπουσες τιμές στον Γέροντα Πρόσφυγα Πατριάρχη που διάλεξε για κατοικία του την Ν. Φιλαδέλφεια και τον αποχαιρετούν, την επομένη αρχίζει το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής στο Φανάρι και από εκεί στο Πατριαρχικό Κοιμητήριο του Μπαλουκλή, όπου αναπαύεται δίπλα σε Προκατόχους και Διαδόχους του Πατριάρχες ευλογώντας μαζί τους την πονεμένη Ρωμιοσύνη.

Ο μακαριστός εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης στις 17 Δεκεμβρίου 1924. Στις 30 Ιανουαρίου 1925 οι Τουρκικές αρχές τον απέλασαν από την Τουρκία θεωρώντας τον ανταλλάξιμο. Εγκαταστάθηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και διέμενε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Στις 22 Μαΐου 1925 υπέβαλε την παραίτησή του από τον Πατριαρχικό θρόνο. Μετά από εξάμηνη παραμονή στη Θεσσαλονίκη διέμεινε για ένα διάστημα στη Χαλκίδα και εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής. Εκοιμήθη στην Νέα Φιλαδέλφεια στις 28 Νοεμβρίου 1930. Ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Το 2011 τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκαν στο Νεκροταφείο της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή δίπλα στους τάφους των υπολοίπων Πατριαρχών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.