ΘΕΜΑΤΑ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ: Ξεκινούν αύριο Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας η οποία συνέρχεται στην Tακτική Σύγκλησή της με στόχο την πλήρωση των πέντε κενών θέσεων στις Ιερείς Μητροπόλεις -Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, – Καστορίας, -Πολυανής και Κιλκισίου, – Περιστερίου, – Θήρας, Αμοργού και Νήσων.

Για την Μητρόπολη Λαγκαδά πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο Αρχιεπίσκοπος έχει επιλέξει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο ο οποίος σήκωσε το βάρος όλης της Εκκλησίας σε μια εποχή που υπήρχε τεχνητή αναστάτωση από βρώμικα κέντρα κατά της Εκκλησίας γενικά και ειδικά κατά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Ωστόσο, για την ίδια Μητρόπολη υπάρχει και η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή, σοβαρού και ηπίων τόνων κληρικού ο οποίος κινείται στα ίδια επίπεδα.

-Για την Μητρόπολη Καστορίας τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και υπάρχουν τρεις υποψήφιοι. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιθυμεί την προαγωγή του Αρχιμ. Καλλίνικου Γεωργάτου, Πρωτοσύγκελλου της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε την ευλογία του και στον Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας και πνευματικό ανάστημα του αειμνήστου Καστορίας Σεραφείμ και αδελφός του Σεβ. Σισανίου κ.Αθανασίου.

Ενώ από την πλευρά του, ο Σεβασμιωτάτος Κοζάνης κ. Παύλος, επιθυμεί την προαγωγή του Αρχιμ. Χριστοφόρου Αγγελόπουλου, Πρωτοσύγκελλου της Ι. Μητροπόλεως Κοζάνης.

– Για την Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου αναφέρεται το όνομα του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Αντωνίου- Τριανταφυλλίδη. Πρόκειται για έναν ικανό και δυναμικό κληρικό ο οποίος αναμένεται να επαναφέρει την Μητρόπολη στην παλαιά πνευματική της τροχιά και δράση. Παράλληλα διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να οδηγήσει την Μητρόπολη στην επόμενη εποχή γιατί ως νέος και με σύγχρονες αντιλήψεις κληρικός θα είναι κοντά στους νέους.

Ωστόσο, μια άλλη υποψηφιότητα είναι αυτή του Αρχιμ. Ιωαννικίου Κουλιανόπουλου, ενός δυναμικού και δημιουργικού κληρικού. Ο Αρχιμ. Ιωαννίκιος έχει τη συμπάθεια πολλών Μητροπολιτών και αναμένεται να έχει τη στήριξη τους.

-Αναφορικά με την Μητρόπολη Περιστερίου οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλα είναι ανοιχτά για την πλήρωση της κενής θέσης στην Μητρόπολη του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Αττικής και ουσιαστικά ο νέος Ιεράρχης θα ανακοινωθεί την τελευταία ημέρα.

– Όσον αφορά την Μητρόπολη Θήρας ο μοναδικός υποψήφιος είναι ο Αρχιμ. Αμφιλόχιος Ρουσάκης ο οποίος χαίρει συμπαθειών και εκτίμησης από όλη την Ιεραρχία και αναμένεται να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ ψήφων.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου:
Συνέρχεται από την Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, στην Tακτική Σύγκλησή Tης, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, κατόπιν αποφάσεως της Δ.Ι.Σ. της 26ης Αυγούστου ε.ε.

Το πρωί της Δευτέρας, 4 Οκτωβρίου, από ώρας 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της ‘Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, υπό του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με εναρκτήρια ‘Ιερά Ακολουθία στην αιθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της ‘Ιεράς Συνόδου της ‘Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για τα εκκλησιαστικά έτη 2019 –2020 και 2020 – 2021 υπό των Σεβασμιωτάτων Προέδρων αυτών και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Mετά το διάλειμμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί Ησυ-χαστηρίων”» και κατόπιν θα συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί συστάσεως, οργανώ-σεως και λειτουργίας του Μητρώου Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και Μοναχών της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μ.Ε.Δ.Ι.Ε.Μ.)”». Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπό-λεως κ. Αθηναγόρου με θέμα: «Συμμετοχή του λαικού στοιχείου εις το Εκκλησιαστικόν γεγονός». Μετά τις Εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνε-δρίας. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Κανονι-σμος “Περί κώδικος εκκλησιαστικής διοικητικής διαδικασίας”». Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ με θέμα: «Επιστημονική και Θεολογική προσέγγισις του ιού της πανδημίας. Απαντήσεις εις θεωρίας συνω-μοσίας». Μετά τις Εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυ-των.

Την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνε-δρίας. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Τρο-ποποίησις των υπ’ αριθ. 1/1977 και 2/1977 Κανονισμών της Ιεράς

Συνόδου “Περί εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος” (Φ.Ε.Κ. Α΄ 275/23.9.1977)». Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ω-ρωπού κ. Κυρίλλου με θέμα: «Τροποποίησις του υπ’ αριθ. 8/1979 Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου “Περί Ιερών Ναών και Ενοριών” (ΦΕΚ Α΄ 1/5.1.1980)» και μετά το διάλειμμα η Εισήγηση του Σε-βασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου με θέμα: «Η αξία, η σημασία και η υπακοή εις το Συνοδικόν Πολίτευμα της Εκκλησίας» Μετά τις Εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συ-νεδρίας. Στην συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκ-κλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερων Μητροπόλεων: 1) Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, 2) Καστορίας, 3) Πολυανής και Κιλκισίου, 4) Περιστερίου και 5) Θήρας, Αμοργού και Νήσων, ως και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μη-τροπόλεων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.