Τα… εψάλλε στην Ιερά Σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέσης με τις τοποθετήσεις Μητροπολιτών, κυρίως του Μόρφου, για το κορωνοϊό και τους εμβολιασμούς, με τον Νίκο Αναστασιάδη να τονίζει πως δεν τίθεται θέμα δίωξης οποιουδήποτε έχει αντίθετη άποψη.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση του με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ανέφερε ότι «θέλω να εκφράσω ικανοποίηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω για τα όσα διαδραματίζονται στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες που η Κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει».

Όπως είπε, «κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στην Ιερά Σύνοδο έκανα έκκληση να υπάρξει μια εναρμόνιση όσον αφορά τις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας με κάποιες θέσεις που εκφράζονται. Δεν ήταν ούτε πρόθεση μου ούτε και η θέση της Κυβέρνησης η αντιπαράθεση με οποιονδήποτε που ελεύθερα μπορεί να εκφράζεται, πλην, όμως, λόγω της επιρροής που ασκούν, έκανα έκκληση. Και έγινε κατανοητό, και χαίρομαι για αυτό και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον προβλήματα με δηλώσεις που ενδεχόμενα να ενθαρρύνουν μια μερίδα πολιτών που αντιτίθενται στον εμβολιασμό».

Ερωτηθείς αν συνομίλησε και με τον Μητροπολίτη Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έγινε ένας πάρα πολύ σωστός και εποικοδομητικός διάλογος και με τον Άγιο Μόρφου», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι «θεωρώ πως δεν θα υπάρχουν δημόσιες παρεμβάσεις ενθάρρυνσης» για μη εμβολιασμό.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διώξεων, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει θέμα δίωξης οποιουδήποτε έχει αντίθετη άποψη. Μιλάμε για εθελοντική ενθάρρυνση στον εμβολιασμό και όχι υποχρεωτική». Ανέφερε επίσης ότι «μένω ικανοποιημένος από όσα διημείφθησαν».

Δήλωσε… υπακοή ο Μόρφου

Στο μεταξύ, το θέμα των αρνητών κληρικών, με το ενδεχόμενο επιβολής ποινών να παραμένει ανοικτό, τέθηκε στην Ιερά Σύνοδο, η οποία έθεσε στο μικροσκόπιο της παλαιότερες, αλλά και πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, που έκανε λόγο για κορωνοϊούλι και τάσσεται κατά του εμβολιασμού, κάτι που συγκρούεται με την επίσημη θέση της Ιεράς Συνόδου.

Η Ιερά Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη σκιά της… ιερής κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε Μητροπολίτη Μόρφου και Μητροπολίτη Ταμασού, με τον πρώτο να κατηγορεί το δεύτερο για κακοπροαίρετο σχολιασμό δηλώσεών του και τον δεύτερο να απαντά ότι την άποψή του την εκφράζει και θα την εκφράζει με σεβασμό προς τη διαφορετική από τη δική του θέση, χωρίς φόβο και πάθος, όπως το πράττει και ο Μητροπολίτης Μόρφου.

Σε δηλώσεις του ο Πατήρ Γεώργιος Χριστοδούλου, γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ανέφερε πως η Ιερά Σύνοδος κάλεσε όλους τους ιερείς και Μητροπολίτες σε συμμόρφωση και σεβασμό στις αποφάσεις, με τους ίδιους να δηλώνουν «υποστήριξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα όσα λέχθηκαν, ο Μητροπολίτης Μόρφου, ανέφερε πως θα διατηρήσει την άποψη που έχει για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, ωστόσο δεν θα προβαίνει σε οποιαδήποτε δημόσια σχόλια, σεβόμενος την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, νοουμένου ότι δεν θα προκληθεί να απαντήσει.

Ο Πατήρ Γεώργιος, ερωτηθείς για τον Μητροπολίτη Μόρφου, ανέφερε πως «έχει την δική του άποψη, αλλά δήλωσε υπακοή».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.