Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχή χρονιά η εκδήλωση για τη Μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Eλληνισμού στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ του Γιοχάνεσμπουργκ την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023.

Την ευθύνη της εκδήλωσης είχε το δημοτικό σχολείο και οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος βοήθησαν σημαντικά στην οργάνωση και πραγματοποίησή της.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, κ. Κωνσταντίνος Χατζηθωμάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Αφρικής, κ. Παναγιώτης Μπαλαδάκης, ο Άρχοντας του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, κ. Ιωάννης Φιλίππου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Δρ Γεώργιος Βλάχος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ κ. Αντώνης Κατακουζηνός, εκπρόσωποι Συλλόγων, η Διευθύντρια του Δημοτικού του ΣΑΧΕΤΙ κ. Σοφία Ζαχαρίου, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος κ. Τόνια Παπάζογλου, αρκετοί γονείς των μαθητών και πάροικοι.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους επιμελητές του σχολείου Ελένη Μπαλαδάκη και Ματθαίο Λαζαρίδη οι οποίοι καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους και έκαναν μια σύντομη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άκκρας κ. Πέτρο.

Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων αμέσως μετά ανέλαβαν ομάδες μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου: Μαθητές του Λυκείου παρουσίασαν τον Ποντιακό χορό Σερανίτσα, και ακολούθησε δραματοποίηση της τελετής του Ποντιακού γάμου από μαθητές της Ε’ Δημοτικού.

Με υπέροχες φωνές από ομάδα μαθητριών το κοινό απόλαυσε το Ποντιακό τραγούδι «πατρίδα μ’ αραιεύω σε» και στη συνέχεια πάλι οι μαθητές του χορευτικού τμήματος του Λυκείου χόρεψαν το γνωστό Ποντιακό χορό «Κότσαρι».

Η Ποντιακή κουζίνα με υπέροχες φωτογραφίες και αφήγηση μαθητών έκλεισε την πολύ όμορφη εκδήλωση.

(Πηγή: Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Γιοχάνεσμπουργκ)

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.