Τα αναπάντητα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η Τακτική Συνέλευση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 4 έως 7 Οκτωβρίου 2022, στην Αίθουσα Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, πρόκειται να πληρωθούν οι θέσεις στις χηρεύουσες μητροπόλεις Δράμας, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και να διευθετηθεί και το ζήτημα της Μητρόπολης Ηλείας, μετά την πρόσφατη παραίτηση του Μητροπολίτου της.

Πέραν όμως αυτών των ζητημάτων, οι προεργασίες και προενέργειες, φαντάζομαι, έχουν ξεκινήσει καιρό πριν, κάνοντας τα τηλέφωνα πολλών μητροπολιτών να «παίρνουν φωτιά» και την αγωνία πολλών εκ της χορείας των προς αρχιερατείαν εκλογίμων να… χάνουν τον ύπνο τους!

Με ενδιαφέρον, όμως, αναμένεται η τοποθέτηση και οι σχετικές εισηγήσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου αναφορικά με την υπόθεση του π. Δημητρίου Λουπασάκη, του ιερέα από τον Λυκαβηττό, που μονοπώλησε τα φώτα της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, με όσα λέγονται και καταγγέλονται για το πρόσωπό του, τόσο από δημόσια χείλη αρχιερέων, ωσάν τις δηλώσεις πρώτινος του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου για «ψευδοπροφήτες» και ψευδοθαύματα, αλλά και από άλλους ιερείς.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον εστιάζει και στις πρωτοβουλίες και τελικές αποφάσεις ως προς το ζήτημα της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Αν και ο Αρχιεπίσκοπος, με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε να επιληφθεί του θέματος και να προχωρήσει η διχοτόμηση, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να το «παγώνει», μη θέλωντας να ανοίξει τέτοιο μέτωπο σε μια προεκλογική περίοδο.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συντάσοεται μερίδα των τοπικών βουλευτών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, αλλά οι αντιδράσεις, κυρίως από τοπικούς φορείς και συλλόγους με έδρα το Μεσολόγγι, που αντιστερατεύονται το ενδεχόμενο της διχοτόιμησης, είναι πολλές.

Πολλές από τις απαντήσεις αναμένονται να δοθούν το τριήμερο της Συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 4-7 Οκτωβρίου.. Έως τότε, ο ύπνος πολλών, για διαφορετικούς βέβαια λόγους, φαίνεται να διαταράσσεται, προσμένοντας εναγωνίως τις αποφάσεις που θα παρθούν από την Ιεραρχία.

Ακολουθεί το Αναλυτικό Πρόγραμμα των Εργασιών της Ιεραρχίας

Συνέρχεται από την Τρίτη 4 έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, στην ετήσια Τακτική Σύγκλησή Tης, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο εν Αθήναις Συνοδικό Μέγαρο.

Το πρωί της Τρίτης 4 Οκτωβρίου και κατά τις ώρες 6:30 έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει εκ των μελών της σεπτής Ιεραρχίας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου.

Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με την καθιερωμένη εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους, ενώ ο πρώτος τη τάξει εκ των Συνοδικών μελών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, θα αντιφωνήσει αρμοδίως.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο, κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών υπό των Σεβασμιωτάτων Προέδρων αυτών για το εκκλησιαστικό έτος 2021-2022 και επ’ αυτών θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ θα συμπληρωθεί και ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Ύστερα από ένα σύντομο διάλειμμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα αναγνώσει την Εισήγησή του, με θέμα: «Η Μαρτυρία της Εκκλησίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από την εμπειρία ενός Ιεράρχου».

Θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτής και θα εξαχθούν συμπεράσματα.

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου και ώρα 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος θα αναγνώσει την Εισήγησή του, με θέμα: «Ανασυγκότησις της Ενορίας και επανευαγγελισμός των πιστών».

Μετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα, θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως, θα εξαχθούν συμπεράσματα και, τέλος, η Ι.Σ.Ι. θα ασχοληθεί με υπηρεσιακά θέματα.

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και ώρα 9:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Δράμας και Ηλείας, ως και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.