Η Εκκλησία μας σήμερα, 5 Νοεμβρίου, τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Γαλακτίωνος και Επιστήμης των ομόζυγων. Οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος. Οι Έλληνες γονείς του Γαλακτίωνα ήταν αρχικά ειδωλολάτρες, στη συνέχεια όμως γνώρισαν την αληθινή πίστη και αφοσιώθηκαν στο Χριστό.

Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη: O βίος των Αγίων

Καλλιεργώντας μεταξύ άλλων την αρετή τής ελεημοσύνης, διέθεσαν με μέτρο και διάκριση τα περισσεύματα των υπαρχόντων τους για το καλό των συνανθρώπων τους, χωρίς η ελεημοσύνη τους να ανάγεται σε επαγγελματισμό προς δόξα των ανθρώπων ή εξάρτηση των συνειδήσεων των ανθρώπων που δέχονταν τη συμπαράστασή τους.

Το γιο τους Γαλακτίωνα τον ανέθρεψαν «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου», προσφέροντάς του όλα εκείνα τα εφόδια που θα τον στήριζαν στην κοινωνία ως ολοκληρωμένο χριστιανό άνθρωπο.

Ο Γαλακτίων όταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε την Επιστήμη, την οποία ο ίδιος είλκυσε στο Χριστό πρώτα με τη βιωτή του, και στη συνέχεια σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Και οι δύο αποφάσισαν να ζήσουν χριστιανικά και να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στο Χριστό.

Βίωσαν το θέλημα του Θεού σε όλη την έκτασή του. Κατανόησαν ευθύς εξαρχής ότι στο γάμο δεν υπάρχει τυραννία και καταδυνάστευση, αλλά συμπλήρωση της ελλειμματικότητας του άνδρα και της γυναίκας ως ομοζύγων με αγάπη, σεβασμό και αυτοσεβασμό.

Καθημερινή έγνοια των συνειδητών συζύγων παραμένει η προσπάθεια να βιώσουν το θέλημα του Θεού.

Με μια λέξη, μέσα στο γάμο υπάρχει ιεροπρέπεια και δέος, όταν οι σύζυγοι επιθυμούν να ζουν αρμονικά, ειρηνικά και με την ευλογία του Θεού.

Τέλος, όταν επί Δεκίου άρχισαν πάλι οι διωγμοί, συνελήφθησαν ο Γαλακτίων και η Επιστήμη, κακοποιήθηκαν και αποκεφαλίστηκαν, για τη δόξα του Χριστού.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Tὴν λαμπρὰν ξυνωρίδα τῶν μαρτύρων τιμήσωμεν ὥσπερ συζυγίαν ἀρίστην καὶ κλειτὴν καὶ θεόφρονα· τὸν θεῖον Γαλακτίωνα πιστοί, ὁμοῦ σὺν Ἐπιστήμῃ τῇ σεμνῇ. Δι’ ἀσκήσεως γὰρ πόνων ἀθλητικὴν ἐξήνθησαν φαιδρότητα. Δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι δι’ ὑμῶν πᾶσιν ἰάματα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.