Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές που έχουν καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος και οι Ιερές Μητροπόλεις της χώρας, εναντίον περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τις εκκλησίες εν μέσω πανδημίας.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν συνολικά πέντε υποθέσεις που αφορούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό, και όλες τους αφορούν αιτήσεις ακύρωσης των μέτρων στις εκκλησίες.

Θα προεδρεύσει η Πρόεδρος του ΣτΕ, Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια είναι η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη.

Με τις προσφυγές της Εκκλησίας ζητείται η ακύρωση υπουργικών αποφάσεων κατά το σκέλος εκείνο, που:

Απαγορεύουν απολύτως τη τέλεση χριστιανικών γάμων και βαπτίσεων έστω μόνο με την παρουσία του ζεύγους των μελλονύμφων, των γονέων του παιδιού που πρόκειται να βαπτιστεί, τη στιγμή μάλιστα που επιτρέπονται οι πολιτικοί γάμοι,

Απαγόρευσαν κατά την ημέρα της γιορτής των Θεοφανείων την συμμετοχή των πιστών στις θρησκευτικές τελετές,

Αναστέλλουν την τέλεση με την παρουσία πιστών κάθε είδους λειτουργιών και λατρευτικών τελετών, σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας,

Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα,

Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα, σε περιοχές επιπέδου επιτήρησης και 9 άτομα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Η επιχειρηματολογία της εκκλησίας βασίζεται στην αρχή ότι οι ΚΥΑ εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους διοικούντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγήτρια κ. Μπραΐμη, αναμένεται να θέσει θέμα κατάργησης των δικών, λόγω της λήξης της ισχύος των συγκεκριμένων ΚΥΑ, ενώ η Εκκλησία φαίνεται να επιθυμεί τη συζήτηση της υπόθεσης. Σημειώνεται επίσης, ότι έχει ήδη διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της Εκκλησίας, λόγω μη συμμόρφωσης προς τις απαγορεύσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων και αφετέρου σε βάρος κληρικών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.