Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων επισκέφθηκε τον Περιφεριάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και υπηρεσιακά στελέχη από τις δύο πλευρές, ο Σεβασμιώτατος έθεσε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της μετάφρασης και αξιοποίησης του αρχείου του Οθωμανικού Ιεροδικείου Βεροίας, που φυλάσσεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ημαθίας και αποτελείται από κώδικες γραμμένους στην παλαιοτουρκική γραφή που περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για την τοπική ιστορία της περιόδου 1602 έως 1882. Για το ζήτημα αυτό ο Σεβασμιώτατος είχε πληροφορήσει τον Περιφερειάρχη και εγγράφως, προ της συναντήσεως, μετά από ενημέρωση του ιστορικού ερευνητή της Βέροιας και επίτιμου Προέδρου της Ε.Μ.Ι.Π.Η. κ. Παύλου Πυρινού.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε την πρόθεσή του να βοηθήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην υλοποίηση αυτού του έργου και αποφασίστηκε από κοινού να ξεκινήσει συνεργασία και με πανεπιστημιακούς φορείς ώστε το συντομότερο δυνατό να βρεθούν οι κατάλληλοι ερευνητές που μπορούν να αναλάβουν το έργο της μετάφρασης του αρχείου και στη συνέχεια τρόπος χρηματοδότησης του έργου.

Ήδη προς τον σκοπό αυτό προγραμματίζεται την επόμενη εβδομάδα ενημερωτική συνάντηση του Σεβασμιωτάτου με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις με αρμοδίους φορείς.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.