Για δημιουργική κίνηση και φυγή προς τα εμπρός που δρομολογείται με το επετειακό έτος 2021, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης 114 δήμαρχοι από ολόκληρη την Ελλάδα. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα έργα με αναπτυξιακό πρόσημο που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους όλης της Ελλάδας ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821 και τα οποία θα αποτελέσουν υποσύνολο των συνολικών έργων που θα ενταχθούν στο εμβληματικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Θέλω κάθε δήμος της χώρας, εάν αυτό είναι εφικτό, να δρομολογήσει ένα έργο κατ’ ελάχιστον το οποίο στη συνείδηση των πολιτών να ταυτιστεί με το 2021. Θα είναι έργο όμως το οποίο θα κοιτάει στο μέλλον, θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος -είτε μιλάμε για έργα τα οποία έχουν να κάνουν με βασικές περιβαλλοντικές υποδομές- είτε με ψηφιακές υποδομές, είτε έργα τα οποία έχουν να κάνουν με δεξιότητες ή σύγχρονες ματιές στο παρελθόν μας. Όλα αυτά έχουν μία τεράστια σημασία ώστε και όταν περάσει το 2021 και πάμε στο 2022, στο 2023, στο 2024 να θυμόμαστε αυτή τη χρόνια ως μία χρονιά ορόσημο» τόνισε στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το 2021 είναι φυγή προς τα εμπρός

Επεσήμανε επίσης πως «αυτή η προσπάθεια θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο, από τη Μεσσηνία μέχρι την Ορεστιάδα και γι αυτό και θεώρησα απολύτως απαραίτητη την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη αυτήν την πολύ γόνιμη και δημιουργική προσπάθεια». Μιλώντας για το νόημα αυτής της πρωτοβουλίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Στην ουσία όλοι σας καλείστε, δεκάδες, εκατοντάδες ελληνικές πόλεις να κάνετε τις δικές σας μικρές επαναστάσεις και με αυτόν τον τρόπο να αποδείξετε ότι ένα έθνος μπορεί να ξαναδιαβάζει γόνιμα την ιστορία του μόνο αν το ίδιο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Και αυτή τη δημιουργική κίνηση, αυτή τη φυγή προς τα εμπρός θέλουμε να δρομολογήσουμε σε αυτό το επετειακό έτος, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω».

Στη σύσκεψη μετείχαν η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής της Επιτροπής Μάρτων Σίμιτσεκ και ο γενικός διευθυντής λειτουργίας Αθανάσιος Κανταρτζής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021″ Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη τόνισε ότι βασική επιδίωξη της Επιτροπής είναι το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821 να διαμορφωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των φορέων, όλων των πολιτών στην Ελλάδα «και στην Ελλάδα που είναι εκτός Ελλάδος».

Επισήμανε πως υπήρξε επικοινωνία με 332 δήμους και περιφέρειες που κλήθηκαν να υποβάλουν προτάσεις και τις ιδέες τους. Πρόσθεσε ότι «114 δήμοι ανταποκρίθηκαν και υπέβαλαν στην επιτροπή 383 προτάσεις εκ των οποίων οι 151 έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Είναι δράσεις που ανοίγουν παράθυρο στο μέλλον, έργα σημαντικών οικολογικών παρεμβάσεων, αλλαγής στη διαχείριση ενέργειας, δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, βιώσιμης αστικής κινητικότητας, δημιουργίας επιχειρηματικών και εκπαιδευτικών κέντρων, ανάδειξης τοπόσημων με αναπτυξιακό χαρακτήρα, δημιουργίας ψηφιακών μουσείων και πολιτιστικών κέντρων». Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021″ μίλησε για «έργα που κάνουν καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας και χαράζουν δρόμους ανάπτυξης για το μέλλον».

«Τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης είναι μια σημαντική ευκαιρία για να σηματοδοτήσουμε τη σύγχρονη εθνική αυτοσυνείδηση, την ανάταση των Ελλήνων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ασφάλεια και την προοπτική της πατρίδας μας, σε έναν κόσμο που αλλάζει και αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και κινδύνους» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή είχε μεγάλη και εξαιρετική συνεργασία με το σύνολο της αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη τη χώρα», τονίζοντας ότι «μέσα από τη συνεργασία των Δήμων και της Επιτροπής, αναπτύχθηκε ένα πακέτο προτάσεων που αλλάζουν την εικόνα της αυτοδιοίκησης σε ένα πολύ σημαντικό αριθμό δήμων και Ππεριφερειών». Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, «το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στη διατύπωση ξεχωριστής πρόσκλησης μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τα έργα που συνδέονται με την αφετηρία του εορτασμού των 200 χρόνων». Ο καταρχήν προϋπολογισμός φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ και μπορούν να ενταχθούν αμέσως 102 έργα υποδομών από 59 δήμους και 4 περιφέρειες της χώρας.

«Έργα που θα μείνουν»

«Δεν είναι μια ευκαιρία μόνο για εφήμερους εορτασμούς αλλά και μια ευκαιρία να μείνει μια παρακαταθήκη στον τόπο», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και εξήγησε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που οι προτάσεις έχουν και έναν χαρακτήρα λίγο εκτός των συνηθισμένων ορίων, είναι προτάσεις οι οποίες δεν περιορίζονται απλώς σε μία ιστορική αναπαράσταση, είναι προτάσεις οι οποίες και μετά το 2021, και το 2022 και το 2023 και τα επόμενα χρόνια θα μείνουν».

«Πραγματικά έχω να μεταφέρω το τεράστιο ενδιαφέρον των συναδέλφων μου για το πως θα μπορέσουμε αυτό το μήνυμα για τα 200 χρόνια, αλλά και την Ελλάδα από εδώ και πέρα, να το μεταφέρουμε παντού, να φτιάξουμε «νέα στέκια επαρχιώτικα» όπως λέει και το τραγούδι στο υπέροχο βίντεο του «Ελλάδα 2021″» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μετά από την επεξεργασία του συνόλου των 383 προτάσεων ΟΤΑ, που έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», επιλέγονται 151 προτάσεις που έχουν αναπτυξιακό περιεχόμενο με συνολική αιτούμενη χρηματοδότηση 36 εκατ. ευρώ. Παραλλήλως έχουν αξιολογηθεί θετικά ως προς το περιεχόμενο 7 προτάσεις που αφορούν σε έργα ανάπτυξης και ευρύτερων υποδομών.

Οι 151 προτάσεις έχουν κατανεμηθεί στις ακόλουθες θεματικές κατηγορίες λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενό τους:

1. Ψηφιοποίηση – Νέες Τεχνολογίες – Έξυπνη Πόλη

2. Τουρισμός- Αθλητισμός- Πολιτισμός και Ιστορία με Αναπτυξιακό Περιεχόμενο

3. Ενέργεια- Περιβάλλον- Ανακύκλωση- Βιώσιμη Πόλη και Αστική Κινητικότητα

4. Υποδομές

5. Επιχειρηματικότητα

6. Πολυπολιτισμικότητα – Κοινωνική Συνοχή

7. Συνέδρια- Ημερίδες- Εκθέσεις σε ετήσια, περιοδική ή μόνιμη βάση με Αναπτυξιακό Περιεχόμενο.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την πρόεδρο της Επιτροπής 2021 «για την πραγματικά εξαιρετική και καινοτόμα δουλειά την οποία έχει κάνει», τόνισε πως «είναι μία προσπάθεια που θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικοινωνία μεταξύ του υπουργείου και των δημάρχων.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι προτάσεις ξεφεύγουν από τον συνηθισμένο τυπικό εορταστικό χαρακτήρα αυτών των επετείων» κι αυτό είναι βασικό επειδή όπως είπε ολόκληρο το έργο θα κοιτάζει μπροστά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. «Στην ουσία όλοι σας καλείστε, δεκάδες, εκατοντάδες ελληνικές πόλεις να κάνετε τις δικές σας μικρές επαναστάσεις, και με αυτόν τον τρόπο να αποδείξετε ότι ένα έθνος μπορεί να ξαναδιαβάζει γόνιμα την ιστορία του μόνο αν το ίδιο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Και αυτήν τη δημιουργική κίνηση και αυτήν τη φυγή προς τα εμπρός θέλουμε να δρομολογήσουμε σε αυτό το επετειακό έτος, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω. Η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, οι δήμοι είναι η κοιτίδα της πολιτικής ζωής κάθε τόπου. Και εσείς έχετε την καλύτερη δυνατότητα να μπορείτε να μας υποδείξετε ποιες είναι οι προτεραιότητες τις οποίες εμείς θα έρθουμε στη συνέχεια και θα χρηματοδοτήσουμε. Τα έργα τα οποία θα ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα αποτελούν ένα υποσύνολο των συνολικών έργων που θα ενταχθούν στο εμβληματικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και εκεί θέλω να ζητήσω πάλι από όλους τους δήμους να μην καθυστερήσουν. Είναι μία μοναδική χρηματοδοτική ευκαιρία να αλλάξετε τις όψεις των Δήμων σας, των πόλεών σας, των χωριών σας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το υπουργείο θα είναι πολύτιμος αρωγός και θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους πιο μικρούς δήμους καθώς και πως «είναι μία μοναδική ευκαιρία για μία γόνιμη συνεργασία μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και κεντρικής εξουσίας, τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και τώρα, όπως είπε και ο υπουργός είναι στο χέρι σας να τρέξετε, να τρέξουμε για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, με έργα τα οποία θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών και τα οποία θα είναι και πολύ γρήγορα ορατά στους πολίτες και προφανώς κάτι το οποίο ενδιαφέρει και εσάς εντός της δικιάς σας δημαρχιακής θητείας».

Επισήμανε επίσης πως η τεχνολογία θα λύσει πρακτικά προβλήματα ακόμη και αυτά που σχετίζονται με την αδυναμία μετακίνησης λόγω covid-19 και αναφέρθηκε στην πρόκληση των ημερών, όπως είπε, που είναι ακριβώς η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τόνισε: «Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω, διότι βρίσκεστε εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή και της ενημέρωσης των πολιτών για τα ζητήματα αυτά. Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα έξαρση των κρουσμάτων η οποία δεν αφορά οριζόντια ολόκληρη τη χώρα, αλλά θέλω να σας πω, είχα την ευκαιρία να το πω χθες και στους περιφερειάρχες, ότι και στις περιοχές εκείνες που έχουμε ελάχιστα ή και μηδενικά κρούσματα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει καμία επανάπαυση. Είδαμε περιοχές, οι οποίες πριν από δύο-τρεις εβδομάδες ήταν στο πράσινο και ξαφνικά βρέθηκαν στο κόκκινο. Είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό να υπακούμε και να ακολουθούμε τις βασικές εντολές των ειδικών. Εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε τους βασικούς κανόνες τους οποίους μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και τους εφαρμόσουμε με καθολικότητα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την πανδημία: Μάσκα, ατομική υγιεινή, αποφυγή συνωστισμού, όσο μπορούμε να είμαστε σε εξωτερικούς και όχι σε εσωτερικούς χώρους. Απλά πράγματα τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερο οικονομικό κόστος, τα οποία όμως εφόσον τα εφαρμόσουμε θα μας επιτρέψουν να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία εκ των πραγμάτων θα έχουν οικονομικό κόστος».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνεργασία όλων σε δύο επίπεδα: «Πρώτον στο επίπεδο της ενημέρωσης. Εσείς μπορείτε να μιλήσετε πολύ καλύτερα τη γλώσσα των τοπικών κοινωνιών και να εξηγήσετε όχι τόσο στους μεγαλύτερους αλλά κυρίως στους νεότερους συμπολίτες μας, γιατί η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής αλληλεγγύης. Με το να προσέχουν οι νέοι δεν προστατεύουν μόνο τους εαυτούς τους από μία ασθένεια που μάλλον δεν θα τους επηρεάσει πολύ, αλλά φροντίζουν και τους φίλους τους, κυρίως τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Και βέβαια το δεύτερο το οποίο μπορείτε να κάνετε, και έχετε τη δυνατότητα, είναι να μας βοηθήσετε -τυπικά και άτυπα-, και νομίζω ότι καταλαβαίνετε ακριβώς τι λέω, στους ελέγχους οι οποίοι πρέπει να γίνουν, αγαπητέ πρόεδρε, ώστε να σιγουρευτούμε ότι ειδικά στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης τα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει τηρούνται και τηρούνται στο ακέραιο».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το πρόβλημα όπως λένε οι ειδικοί «είναι σε νεότερες ηλικίες, σχετίζεται κυρίως με τη νυχτερινή διασκέδαση και με την ανεμελιά μιας ηλικίας η οποία εκ των πραγμάτων έχει μάθει να ζει με έναν διαφορετικό τρόπο. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί, και αναφέρομαι κυρίως στους δήμους που έχουν Δημοτική Αστυνομία -έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας-, τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει πρέπει να τα εφαρμόσουμε και εσείς έχετε τον πρώτο λόγο, έχετε το πρώτο ενδιαφέρον αν θέλετε, να προστατεύσετε τις τοπικές σας κοινωνίες και βέβαια να αποφύγετε πιο δραστικά μέτρα τα οποία εκ των πραγμάτων αναπόφευκτα θα έχουν οικονομικές συνέπειες».

Ταυτόχρονα επισήμανε πως «αν αναγκαστούμε να βάλουμε κάποιες περιοχές κάποιους δήμους στο κόκκινο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα υπάρχει οικονομική στήριξη. Ο υπουργός Οικονομικών έχει εξαγγείλει το πακέτο στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας για τους δήμους οι οποίοι θα ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία- θέλουμε να αποφύγουμε προφανώς να είναι περισσότεροι, για λόγους ευνόητους, αλλά θέλω να γνωρίζετε ότι κανείς δεν πρόκειται να μείνει απροστάτευτος».

Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στην «κόκκινη» κατηγορία

Προσέθεσε επίσης πως όπως έχει αποφασιστεί «και στην κατηγορία 4 στην «κόκκινη» κατηγορία, θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα. Αυτό είναι μία περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες καθώς ο καιρός θα κρυώνει, και στη Βόρεια Ελλάδα θα κρυώσει νωρίτερα -έχει ήδη κρυώσει- από ό,τι στα νησιά, ο κόσμος θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα και όσο θα είμαστε μέσα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της μετάδοσης του και τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε με ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας: «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε ένα ίσως και περισσότερα εμβόλια τα οποία θα είναι αποτελεσματικά. Αλλά οι επόμενοι τρεις μήνες, ο χειμώνας αυτός θα είναι ένας χειμώνας δύσκολος και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη ώστε να τον ξεπεράσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες». Υπογράμμισε στο ίδιο πνεύμα πως η πρωτοβουλία για το 2021 «είναι μία πρωτοβουλία που έχει αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινωνίες και το 2021, μες στις δυσκολίες του, πιστεύω ότι θα είναι μία χρονιά η οποία θα είναι εμβληματική για την Ελλάδα, θα μας επιτρέψει και να τη γιορτάσουμε όπως της αρμόζει και να αναστοχαστούμε όπως οι περιστάσεις επιβάλλουν και να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μας μέσα από μία πιο κριτική μάτια, να μην πανηγυρίσουμε μόνο τις μεγάλες στιγμές, αλλά να μάθουμε και από τα ιστορικά μας λάθη. Αλλά κυρίως να χαράξουμε μία πορεία για το μέλλον, ως ένα έθνος με αυτοπεποίθηση, που πατάει καλά στα πόδια του, που ξέρει και από πού έρχεται και πού βρίσκεται και κυρίως που θέλει να πάει».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.