Εστω συνταξιούχος ο οποίος έχει καταθέσει αίτηση την 1η Οκτωβρίου του 2016. Με βάση το προ Κατρούγκαλου καθεστώς θα έπαιρνε σύνταξη 2.000 ευρώ. Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου δικαιούται άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής 1.500 ευρώ. Επειδή η σύνταξη αυτή υπολείπεται άνω του 20% από τη σύνταξη των 2.000 ευρώ και επειδή η αίτηση είναι τον Οκτώβριο του 2016, ο συνταξιούχος παίρνει το μισό της διαφοράς των 500 ευρώ, δηλαδή 250 ευρώ ως προσωπική διαφορά.

Συνολικά, η σύνταξή του ανέρχεται με τον νόμο Κατρούγκαλου σε 1.750 ευρώ. Με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο δικαιούται άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής 1.600 ευρώ.

Επειδή η σύνταξη των 1.600 ευρώ είναι 20% μικρότερη από τη σύνταξη των 2.000 ευρώ δικαιούται νέα προσωπική διαφορά 200 ευρώ. Συνολικά, η σύνταξή του ανέρχεται με τον νόμο Βρούτση σε 1.800 ευρώ.

Ο συνταξιούχος δικαιούται αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 50 ευρώ αύξηση.

Δηλαδή αύξηση θα δουν με βεβαιότητα όσοι νέοι συνταξιούχοι δεν έχουν προσωπική διαφορά και έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Από τους υπόλοιπους, που διατηρούν προσωπική διαφορά, ορισμένοι μόνο θα δουν αυξήσεις στην τσέπη και κατά κύριο λόγο όσοι δικαιούνται μεν αυξημένη σύνταξη με τον νέο νόμο, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να προσεγγίζουν τη σύνταξη που θα δικαιούνταν με το προγενέστερο του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει να πληρωθούν οι αυξήσεις εντός Φεβρουαρίου με τη σύνταξη Μαρτίου 2021 και στη συνέχεια να δοθούν τα αναδρομικά των αυξήσεων για 17 μήνες (Οκτώβριος 2019 – Μάρτιος 2021) μέσα στον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθούν μαζί αυξήσεις και αναδρομικά με τις συντάξεις Μαρτίου.

Αυτό θα ξεκαθαρίσει στις αρχές του νέου έτους ανάλογα με την εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΚΑ (λόγω της πανδημίας) αφού θα πρέπει να γίνει και επανυπολογισμός των συντάξεων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.