Δεν υπάρχει σαρακοστιανό τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα χωρίς να έχουμε μια ή ακόμα και δύο λαγάνες στο τραπέζι! Εσύ όμως που τόσο πολύ αγαπάς την λαγάνα, ξέρεις τι συμβολίζει και γιατί συνεχίζουμε να την τρώμε τόσα χρόνια;

Η λαγάνα όπως ήδη γνωρίζεις, δεν έχει προζύμι και όπως είναι γνωστό οι ισραηλίτες χρησιμοποίησαν έναν άρτο σαν την λαγάνα κατα τη διάρκεια της νύχτας της εξόδου του από την Αίγυπτο, υπό την αρχηγία του Μωυσή.

Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, αυτός ο απλός άρτος (λαγάνα), επιβλήθηκε από τον Μωσαϊκό νόμο να καταναλώνεται όλες την ημέρες της γιορτής του Πάσχα μέχρι που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Το πολύ σημαντικό που συμβαίνει με την λαγάνα είναι ότι έχει καθιερωθεί “για τα καλά” στην παράδοση μας, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Για παράδειγμα, ο Αριστοφάνης στις εκκλησιάζουσες λέει “Λαγάνα Πέττεται” που σημαίνει Λαγάνες γίνονται. Από την άλλη ο Οράτιος, στα κείμενα του αναφέρει την λαγάνα ως το γλύκισμα των φτωχών.

Είναι αξιοσημείωτο πως η δική μας λαγάνα έχει μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο και έχει αντέξει ανά τους αιώνες και καταναλώνεται την Καθαρά Δευτέρα.

Συνταγή για λαγάνα

Υλικά

500 γρ. αλεύρι σκληρό
350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
10 γρ. μαγιά ξηρή
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
12 γρ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
σουσάμι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.
Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.
Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά.
Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά την ζύμη στο μπολ μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1- 1 1/2 ώρα.
Μπορούμε να φτιάξουμε είτε 2 λεπτές λαγάνες είτε 1 πιο αφράτη!
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Αν θέλουμε να κάνουμε μια λαγάνα συνεχίζουμε τη διαδικασία χωρίς να κόψουμε τη ζύμη.
Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.
Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
Στην αφράτη ο χρόνος ψησίματος θα είναι 20-25 λεπτά, ενώ στην τραγανή 10-15.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.