Καλά Χριστούγεννα! Φτιάξτε την πιο νόστιμη γαλοπούλα!

Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, είναι έθιμο που υιοθετήσαμε και στη χώρα μας από το Μεξικό. Η παράδοση αυτή του Μεξικό έφτασε στην υπόλοιπη Ευρώπη το 1824. Παλαιότερα υπήρχε η συνήθεια να μαγειρεύουν μεγάλα πουλιά για το γιορτινό γεύμα. Προτιμούσαν τους φασιανούς, τις χήνες και τα παγόνια. Όταν, όμως δοκίμασαν τη γαλοπούλα, την καθιέρωσαν ως το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή με κάστανο και ξηρούς καρπούς

Υλικά

1 μέτρια γαλοπούλα (2 κιλά)
700 γρ. βοδινό κιμά
50 γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι
400 γρ. ρύζι
500 γρ. κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
200 γρ. ψημένοι ξηροί καρποί
1 ποτήρι λευκό κρασί
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. κουκουνάρι
200 ml ζωμό κότας
Θυμάρι φρέσκο
3 φέτες πορτοκάλι
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με βούτυρο, σοτάρεις αρχικά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά, μέχρι να θωρακιστεί. Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς, σβήνεις με λευκό κρασί.
Προσθέτεις το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, τους ψημένους ξηρούς καρπούς το κουκουνάρι και τα μπαχαρικά.
Περιχύνεις το ζωμό και τα αφήνεις να βράσουν με κλειστό καπάκι, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
Αφού πλύνεις πολύ προσεκτικά την γαλοπούλα, την γεμίζεις με το παραπάνω μείγμα και τις φέτες πορτοκαλιού.
Τη ράβεις με μεγάλη προσοχή και με ειδική κλωστή μαγειρικής και την τοποθετείς πάνω στο ταψί, στο οποίο θα τη ψήσεις.
Ψήνεις για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά.
Συνοδεύεις με πατάτες φούρνου ή βραστά λαχανικά και απολαμβάνεις.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.