Βασιλόπιτα, κατά το Ελληνικό έθιμο, ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιέχει ένα χρυσό φλουρί (νόμισμα) που σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει και κόβεται και μοιράζεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους συνήθως μετά από φαγοπότι. Γράφεται πάνω στη Βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους με σειρά αποφλοιωμένων αμυγδάλων σοκολάτα ή με ζάχαρη.

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς»* αυτού που το έβρισκε. Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.

Βασιλόπιτα συνταγή

Εξοπλισμός

Ταψί διαμέτρου 25-26 εκ

Υλικά

3 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι βούτυρο ή φυτίνη
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντοκομμένα
6 αυγά χωρισμένα ασπράδια – κρόκοι
1 σφηνάκι κονιάκ
1 μπέϊκιν πάουντερ
ξύσμα ενός λεμονιού
2 βανίλιες
2 κ. σ. γεμάτες άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα

Οδηγίες

Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζω τα αμύγδαλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βάζω στη φωτιά μέχρι να βράσουν, τα αφήνω για ένα λεπτό και τα κατεβάζω απ’ τη φωτιά. Τα στραγγίζω και όπως είναι ζεστά τραβάω την φλούδα τους, αυτή γλιστράει και βγαίνει, έτσι τα καθαρίζω όλα. Μετά τα κόβω σε 3 – 4 κομμάτια το καθ’ ένα.

Στη συνέχεια διαχωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους σε δύο μπολάκια, ενώ σε ένα άλλο αναμιγνύω το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ.

Στο μπολ του μίξερ βάζω το βούτυρο και το χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα μέχρι ν’ ασπρίσει. Προσθέτω την ζάχαρη σταδιακά, έπειτα έναν έναν τους κρόκους, το κονιάκ, τα’ αμύγδαλα, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες.

Σ’ ένα μπολ βάζω τα ασπράδια και τα χτυπάω με το σύρμα (ή το μίξερ) μέχρι να γίνουν σφιχτή, λευκή μαρέγκα. Ρίχνω την μισή ποσότητα της μαρέγκας μέσα στο μίγμα και ανακατεύω με το μίξερ. Έπειτα προσθέτω το μίγμα του αλευριού εναλλάξ με το γάλα ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.

Προθερμαίνω το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 βαθμούς κελσίου και βάζω λαδόκολλα στον πάτο του ταψιού.

Τέλος αφαιρώ το μίξερ και βάζω την υπόλοιπη μαρέγκα μέσα ανακατεύοντας με μια μαρίζ απαλά, από κάτω προς τα πάνω, ίσα να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Ψήνω για 1 ώρα και 15 – 25 λεπτά περίπου. Μόλις πάρει χρώμα η βασιλόπιτα, μετά από 50 λεπτά με 1 ώρα την καλύπτω με αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο.

Βγάζω και προσθέτω το φλουρί πιέζοντας το (παράλληλα πάντα με την φορά που κόβω τα κομμάτια) από την επιφάνεια με ένα μαχαίρι να μπει λίγο πιο μέσα. Αφού περάσουν 15 λεπτά με ένα μαχαίρι ξεκολλάω τα τοιχώματα της βασιλόπιτας και την αναποδογυρίζω στην πιατέλα μου. Αν έχει φουσκώσει η επιφάνεια της, με ένα μαχαίρι του ψωμιού κόβω και την ισιώνω πριν την γυρίσω ανάποδα στην πιατέλα ώστε η κομμένη πλευρά να μπει στο κάτω μέρος. Αφαιρώ τη λαδόκολλα και αφήνω την πίτα να κρυώσει πλήρως, περίπου για 1 ώρα.

Τέλος την στολίζω είτε ραντίζοντας απευθείας την άχνη ζάχαρη πάνω στην επιφάνεια της, είτε αν θέλω να δημιουργήσω κάποιο σχέδιο, βάζοντας το πάνω της και στη συνέχεια πασπαλίζω με την άχνη.

Όσο πιο καλά χτυπηθεί η μαρέγκα τόσο πιο αφράτη θα γίνει η βασιλόπιτα.
Βάζουμε το φλουρί όσο είναι ακόμα ζεστή, ώστε να βυθιστεί μέσα της και μετά την γυρίζουμε ανάποδα στην πιατέλα για να μην φαίνεται τίποτα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.