Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε ένα παραλληλόγραμο ταψάκι μεσαίου μεγέθους ή ένα στρογγυλό ταψί για κέικ των 25 περίπου εκατοστών, λαδώνοντας και αλευρώνοντας το ελαφρά.

Συνταγή για την πιο νόστιμη Φανουρόπιτα που έχεις φτιάξει ποτέ.

Η πιο νόστιμη Φανουρόπιτα που έχεις φτιάξει ποτέ με 9 υλικά!

Στις 27 Αυγούστου γιορτάζει ο Άγιος Φανούριος και κάθε χρόνο οι εκκλησίες γεμίζουν από φανουρόπιτες φτιαγμένες με αγάπη και πολλές προσευχές από τις νοικοκυρές.

Είναι μια Παράδοση Πίστης και εθίμων.

Παραδοσιακά η φανουρόπιτα φτιάχνεται με 7, 9 ή 11 υλικά, δεν περιέχει αυγό και βούτυρο, είναι νηστίσιμη και φτιάχνεται για την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που ήταν υποτίθεται πολύ άσπλαχνη γυναίκα. Το όνομα του Αγίου όμως, την έκανε και πίτα που «φανερώνει» υγεία, δουλειά, έναν καλό γαμπρό κτλ κτλ!

Είναι πολύ εύκολη και γρήγορη η διαφορά με πολλές άλλες είναι και στην ζάχαρη μισή μισή λευκή και καστανή αλλά και στην γεύση κάθε χρόνο οι φίλες μου, μου λένε ότι είναι πολύ νόστιμη.

ΥΛΙΚΑ:
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του-500 γρ
1 κούπα ζάχαρη-μισή λευκή,μισή καστανή
1 κούπα και 1/4 χυμό πορτοκάλι, και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κγ σόδα μαγειρικής
1/4 κγ γαρύφαλλο κοπανισμένο, και 1 κγ κανέλα
1/2 κούπα καρύδια
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
1 φλ. του καφέ κονιάκ
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε ένα παραλληλόγραμο ταψάκι μεσαίου μεγέθους ή ένα στρογγυλό ταψί για κέικ των 25 περίπου εκατοστών, λαδώνοντας και αλευρώνοντας το ελαφρά.
Σε ένα μπολ ενώστε το αλεύρι με τα κανελογαρύφαλα, και ανακατέψτε καλά.
Αλέστε τα καρύδια στο μούλτι. Πλύντε καλά το πορτοκάλι σας,και πάρτε το ξύσμα του. Στίψτε 2 περίπου πορτοκάλια για τον χυμό.
Σε μεγάλο μπολ ενώστε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά με αυγοδάρτη να ενωθούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το μίξερ σας, αλλά γίνεται πολύ εύκολα και με το χέρι όλο το κέικ.
Προσθέστε το ξύσμα, τον χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και την σόδα, και ανακατέψτε να ενωθούν. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να μην σχηματιστούν γρομπαλάκια, και τέλος τα καρύδια και τις σταφίδες.
Ανακατέψτε να πάνε παντού και τοποθετήστε το μείγμα στην φόρμα. Ψήνετε για 40-50 λεπτά περίπου. Δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι εάν είναι έτοιμο στα 40 λεπτά, και προσαρμόστε τον χρόνο αναλόγως.
Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο,και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια, και σερβίρετε. Η παράδοση λέει, όση ώρα φτιάχνετε την πίτα, να μελετάτε αυτό που θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος. Καθώς και την παρακάτω ευχή.
Η Ευχή για τη Φανουρόπιτα
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς Σωτηρίαν.

Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη και αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων.

Αμήν.

Φανούριος φῶς πᾶσι πιστοῖς παρέχει, Κἂν εἰς σκότος δ᾿ ἔκειτο τῆς γαίας μέγα. Εἰκάδι ἑβδομάτῃ Φανουρίου σηκὸς γῆθεν φάνθη.

Ιστορία Αγίου Φανουρίου
Μέχρι τον 14ο ή 15ο κατ’ άλλους αιώνα, ο Άγιος Φανούριος δεν ήταν γνωστός. Εκείνη την εποχή στη Ρόδο, κατά την διάρκεια εργασιών αναστήλωσης των τειχών της πόλεως, αποκαλύφθηκε πως υπήρχε ένας μισογκρεμισμένος Ναός στον οποίο υπήρχαν πολλές παλαιές εικόνες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.