Συνταγές για τα παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων

Συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Υλικά

43 μερίδες

1 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
7 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλυτζάνι καθαρισμένα καρύδια

Σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι μέλι
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, το λάδι, την κανέλα το γαρύφαλλο και το χυμό πορτοκαλιού. Τα χτυπάμε με μίξερ ή με σύρμα. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και την σόδα ανακατεύουμε και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα.

Ανακατεύουμε με τα χέρια, να έχουμε μια μαλακή ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και με ένα πιρούνι τα τρυπάμε από πάνω τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: το νερό την ζάχαρη, την κανέλα και το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να δέσει, βάζουμε στο μπλέντερ τα καρύδια

Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα γυρνάμε και από την ανάποδη πλευρά. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια….

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Υλικά

300 γρ. βούτυρο αγνό
110 γρ. άχνη ζάχαρη
600 γρ. αλεύρι
1/2 κουταλάκι μπέικιν
1 βανίλια
125 γρ. αμύγδαλα ψημένα
25 γρ. κονιάκ

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σπάμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας.
Πλάθουμε σε σχήματα και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.