Συνήλθε στις 13 Απριλίου 2021 σε τακτική συνεδρία η Επιτροπή Οικονομικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Υπεύθυνος της Επιτροπής εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ντητρόιτ κ. Νικόλαος, ενώ πρόεδρός της είναι ο Εντιμολογιώτατος Άρχων κ. Λάζαρος Κύρκος. Η Επιτροπή αποτελείται από δύο μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου που διορίζονται από κάθε Ι. Μητρόπολη, καθώς και από τον Πρωτοσύγκελλο κάθε Ι. Μητροπόλεως.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, μέλη των Επιτροπών Οικονομικών των Ι. Μητροπόλεων, καθώς ένα σημαντικό μέρος της συνεδρίασης ήταν αφιερωμένο σε δραστηριότητες που επηρέασαν άμεσα τις ενορίες και για τις οποίες την ευθύνη είχαν οι Επιτροπές Οικονομικών, όπως οι ποικίλες παροχές, η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών και άλλοι τομείς δράσεων των Ι. Μητροπόλεων και των ενοριών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η Ταμίας της Ι. Αρχιεπισκοπής κυρία Elaine Allen παρουσίασε έκθεση στην οποία περιγράφεται η οικονομική ευρωστία της Ι. Αρχιεπισκοπής.

“Μετά από πολλά έτη ελλειμμάτων, το 2020 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η περιστολή των εξόδων και η διατήρησή τους σε επίπεδα χαμηλότερα των εσόδων ενίσχυσε σημαντικά την οικονομική κατάσταση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής”, σχολίασε η κυρία Allen. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι:

· Το 2020 χορηγήθηκαν περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση ενοριών και μεμονωμένων προσώπων εντός της Ι. Αρχιεπισκοπής.

· Τα κεφάλαια από το ΡΡΡ (Paycheck Protection Program) ύψους 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε η Ι. Αρχιεπισκοπή διατέθηκαν στις ενορίες.

· Η κατανομή των κεφαλαίων της “Total Commitment” που έλαβαν οι Ι. Μητροπόλεις έφθασε σε ιστορικά υψηλά με τη βοήθεια και των κεφαλαίων από το ΡΡΡ.

· Όλες οι υποχρεώσεις της Ι. Αρχιεπισκοπής είναι τρέχουσες και δεν έχουν πραγματοποιηθεί δανεισμοί από τον Ιούνιο του 2019.

· Οι υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Κολλέγιο του Τιμίου Σταυρού, το Σχέδιο Συντάξεων Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν καλυφθεί πλήρως.

Η κυρία Allen δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι, παρά τη σημειωθείσα πρόοδο, χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια διασφάλισης των πόρων, ώστε να επιτευχθεί η οικονομική σταθερότητα στους δύσκολους καιρούς μας.

Ο κ. Μαρία Στεφανής, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, σημείωσε ότι ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων του 2020 προχωράει σύμφωνα με το σχεδιασμό και ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί, θα παρουσιαστούν στην προγραμματισμένη για το Μάιο συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Ο κ. Κύρκος ενημέρωσε τους παρισταμένους ότι οι εισφορές των ενοριών για την “Total Commitment” βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, παρά το γεγονός ότι διανύουμε τη δεύτερη δύσκολη χρονιά λόγω του COVID–19. Συνολικά 86 ενορίες έχουν αξιοποιήσει το Πρόγραμμα Προπληρωμής της “Total Commitment” της Ι. Αρχιεπισκοπής κερδίζοντας 56.000 δολάρια σε εκπτώσεις και προπληρώνοντας 2,86 εκατομμύρια δολάρια στην “Total Commitment”.

Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ντητρόιτ κ. Νικόλαος και ο κ. Κύρκος εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τις ενορίες εκείνες που έδειξαν τη σταθερή υποστήριξή τους προς την Ι. Αρχιεπισκοπή.

Επιπλέον οι Ι. Μητροπόλεις παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις προβλέψεις για την “Total Commitment” του επόμενου έτους.

Το σχετικό ποσό αναμένεται να είναι περίπου 800.000 λιγότερο από το ποσό που διανεμήθηκε το 2020 στις Ι. Μητροπόλεις.

Οι παρασχεθείσες πληροφορίες δίνουν τη δυνατότητα στις Ι. Μητροπόλεις να σχεδιάσουν από τώρα τις επόμενες κινήσεις τους.

Τέλος, επανεξετάστηκε η κατάσταση του νέου Ταμείου χρηματοδότησης παροχών (κυρίως για τη χρηματοδότηση των συντάξεων). Επισημάνθηκε με μεγάλη ικανοποίηση ότι το 2021, υπό το νέο πρόγραμμα, 494 (αντί των 414 στο παρελθόν) από τις 540 ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής συμβάλλουν στο Πρόγραμμα χρηματοδότησης παροχών.

Σημειώθηκε ότι 44 ενορίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις πληρωμές για το 2021 και ζητήθηκε από κάθε Ι. Μητρόπολη να επικοινωνήσει με τις ενορίες αυτές, προκειμένου να διευκρινιστεί η αιτία της καθυστέρησης.

Κατέστη, επίσης, γνωστό ότι είναι διαθέσιμα και πρόσθετα κονδύλια από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, για να στηριχθούν οι οικονομικά ασθενείς ενορίες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.