Η μεγαλύτερη ανατροπή βέβαια των φετινών Πανελλαδικών δεν είναι η πορεία των βάσεων, αλλά ένα ποσοστό υποψηφίων που θα μείνει εκτός πανεπιστημίων, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για την ανακοίνωση των βάσεων των πανελληνίων 2021 που αναμένεται να βάλει τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους και θα μάθουν επιτέλους σε ποια σχολή θα περάσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου δηλαδή 23 με 27 Αυγούστου με πιθανότερη μάλιστα ημερομηνία να θεωρείται αυτή της 25ης Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι βάσεις είχαν βγει στις 09:00 το πρωί της Παρασκευής 28 Αυγούστου ωστόσο, σε κάθε περίπτωση προβλέπεται το Υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος για πρώτη φορά εφαρμόζονται δυο αλλαγές στις πανελλήνιες.

Η πρώτη αλλαγή αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μέσω SMS και η δεύτερη την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για να περιοριστούν τα φαινόμενα φοιτητών που περνούσαν σε σχολές με βαθμούς από 3 ή 4.

Βάσεις 2021: Πού ανεβαίνουν, πού πέφτουν – Προβλέψεις για όλα τα πεδία
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και με τις επιδόσεις των υποψηφίων πλέον γνωστές, σχεδόν σίγουρη αναμένεται η άνοδος στο 3ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή σε αυτά των Επιστημών Υγείας και της Οικονομίας και Πληροφορικής, καθώς τα ποσοστά των αριστούχων παρουσίασαν αύξηση. Ιατρικές και τμήματα Οικονομικών και Πληροφορικής, κυρίως στα κεντρικά Ιδρύματα, αναμένεται να δουν άνοδο στη βάση εισαγωγής τους καθώς παραμένουν διαχρονικά πρώτες επιλογές της πλειοψηφίας των υποψηφίων.

Σταθερές αναμένεται να είναι οι πολυτεχνικές σχολές και οι Φυσικομαθηματικές, χωρίς ακόμα να μπορεί να προσδιοριστεί αν θα σημειωθεί πιθανή μικρή άνοδος στα «ρετιρέ», δηλαδή στις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων. Αντιθέτως, πιο θολό είναι το τοπίο στο 1ο επιστημονικό πεδίο, όπου οι επιδόσεις είναι παρόμοιες με πέρσι και αναμένεται πτωτική τάση, εκτός από τις δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική που μπορεί να δούμε οριακή αυξητική μεταβολή.

«Οι επιδόσεις των μαθητών δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο των θεμάτων, καθώς όλοι περιμέναμε υψηλότερες βαθμολογίες. Η τηλεκπαίδευση, σε συνδυασμό με την πανδημία, φαίνεται ότι είχε επίδραση στους υποψηφίους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στα ζητούμενα», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, κ. Γιάννης Βαφειαδάκης.

Η μεγαλύτερη ανατροπή βέβαια των φετινών Πανελλαδικών δεν είναι η πορεία των βάσεων, αλλά ένα ποσοστό υποψηφίων που θα μείνει εκτός πανεπιστημίων, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Γιώργος Χατζητέγας σχολιάζει στον «Ε.Τ.» τις επιδόσεις των υποψηφίων και καταλήγει: «Οι επιδόσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο ήταν εξαιρετικά παρόμοιες με πέρσι (μέσος όρος 11,12 έναντι 11 πέρσι), ενώ στα υπόλοιπα τρία επιστημονικά πεδία αυξήθηκε η μέση επίδοση κατά 0,5 στην 20βαθμη κλίμακα». Συμπληρώνοντας εξηγεί ότι το περσινό φαινόμενο του χάσματος των υποψηφίων όσον αφορά τις επιδόσεις συνεχίζεται και φέτος: «Το φαινόμενο της πανδημίας είναι η πόλωση, με τους καλούς να γίνονται καλύτεροι και τους μέτριους και κακούς να γίνονται χειρότεροι».

Πώς κινήθηκαν οι επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο:

Βάσεις 2021: 1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών
Αν και ποσοστιαία καταγράφεται μια μικρή άνοδος στις βαθμολογίες των υποψηφίων, καταλήγει ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων να είναι ο ίδιος σε σχέση με πέρσι. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος οι υποψήφιοι στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι λιγότεροι, οι εκτιμήσεις, όπως σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Χατζητέγας, κάνουν λόγο για πτωτική τάση, με πιθανή εξαίρεση τις υψηλόβαθμες σχολές όπου μπορεί να καταγραφεί οριακή αυξητική μεταβολή.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.