Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΔΙΣ αναμένονται με την ολοκλήρωση των εργασιών της ΔΙΣ σήμερα ή το αργότερο την Πέμπτη.

Τους λόγους που οδήγησαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να αποφασίσει την αναστολή του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της χαλάρωσης του lockdown, καθώς και στο ενδεχόμενο να κάνουμε «Πάσχα στο χωριό».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη έχουν μπει στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετό καιρό. Όπως ανέφερε, την Τετάρτη αυτό που εισηγηθήκε η Επιτροπή ήταν ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο το λιανεμπόριο σε συνδυασμό τη αύξηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το self test.

«Τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων, όπως ο διαρκής αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται με την λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε συνδυασμό με την χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τις εικόνες συνωστισμού, ανέφερε πως είναι πιθανό να υπάρξει μια επιβάρυνση τις επόμενες ημέρες, ενώ στη χώρα μας παρατηρείται υψηλή θετικότητα που οφείλεται στη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων της COVID-19. «Δίνουμε μάχη με το χρόνο» είπε και συμπλήρωσε πως πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ενώ υπογράμμισε ότι: «Είμαστε στο τελευταίο μίλι και πάμε να σκοντάψουμε».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown και τα σενάρια που θέλουν τα Λύκεια να ανοίγουν στις 12 Απριλίου, σημείωσε πως δεν θέλει να προκαταβάλλει τις αποφάσεις της Επιτροπής. Αναγνώρισε πως υπάρχει μια προτεραιότητα προς την εκπαίδευση.

Σχετικά με τις προοπτικές μετακίνησης το Πάσχα είπε πως θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας.

«Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα αλλά αυτή την στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.